Wat gebeurde echt bij dodelijk ‘ongeluk’ in Tadzjikistan?

30 juli 2018Leestijd: 3 minuten
Archiefbeeld van Russische grenswachten bij de Tadzjiekse grens - EPA

Bij het incident in Tadzjikistan waarbij zondag de Nederlander René Wokke uit Amsterdam (56) om het leven kwam en zijn vriendin Kim Postma (58) gewond raakte, lijkt inderdaad sprake van een terreuraanslag.

De Tadzjiekse politie heeft maandagochtend bevestigd dat het gaat om opzet.

Een broer van Wokke meldt in De Telegraaf dat het tweetal onderweg was van Thailand naar Iran. Met hun route door Tadzjikistan wilden zij juist het onveilige Afghanistan mijden.

Postma is opgenomen in het ziekenhuis. De families van de twee zijn inmiddels op de hoogte gesteld. De twee maakten deel uit van een groep fietstoeristen, die werden aangereden door een auto. Daarbij vielen vier dodelijke slachtoffers. Twee van hen hebben de Amerikaanse nationaliteit, over het derde slachtoffer is weinig bekend.

Derde slachtoffer waarschijnlijk Zwitser

De Tadzjiekse president Emomalii Rachmon zou volgens lokale nieuwsmedia zijn condoleances hebben aangeboden aan koning Willem-Alexander, de president van de Verenigde Staten en de president van Zwitserland, wat zou duiden op een Zwitsers slachtoffer, maar berichten daarover zijn nog niet bevestigd. Het Tadzjiekse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat drie personen op slag dood waren. Het vierde slachtoffer in het ziekenhuis bezweek aan opgelopen verwondingen.

Verhaal gaat verder onder de afbeelding:

Kaart van de regio Danghara in het zuidwesten van Tadzjikistan waar vier fietstoeristen zijn omgekomen.

Aanvankelijk werd gemeld dat het zou gaan om een fatale aanrijding. Maar de lokale website Akhbor.com kwam al snel met een heel ander verhaal. Die meldde op basis van verhalen van ooggetuigen dat de aanrijding opzettelijk was.

Vier inzittenden van de auto zouden na de aanrijding zijn uitgestapt en met messen op de toeristen hebben ingestoken. Ook zouden er schoten zijn gelost. Een 21-jarige verdachte zou zijn opgepakt door de politie, aldus de nieuwssite. Twee andere verdachten zouden zijn doodgeschoten. Nog eens drie zijn op de vlucht; zij zouden gewapend zijn.

Een woordvoerder heeft in Tadzjiekse nieuwskanalen inmiddels toegegeven dat de reizigers na de bewuste crash met een ‘scherp voorwerp’ zouden zijn aangevallen. Hij wilde nog niet zeggen dat er sprake was van een terroristische aanslag. De politie houdt ook nog rekening met een roofoverval of een meervoudige moord.

Dit stuk uit het weekblad mag u niet missen: Ex-ambassadeur in Syrië Robert Ford: ‘Obama had geen oplossingen’

IS-strijders kunnen zonder pardon terugkeren

Volgens de website zou het gaan om terugkeerders uit Syrië die zich ooit bij IS hadden aangesloten. Veel jihadisten die afreisden naar het kalifaat, waren afkomstig uit Centraal-Azië en dus ook uit Tadzjikistan. In Tadzjikistan is ook een amnestieregeling van kracht waarbij spijtoptanten van IS kunnen terugkeren zonder dat zij worden vervolgd.

Gisteravond zijn wegen rond de plaats van het incident afgesloten en werden auto’s onderzocht.

Autoriteiten hebben geen belang bij grondig onderzoek

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kan geen mededelingen doen over de toedracht. De angst bestaat dat Tadzjiekse autoriteiten het voorval zo snel mogelijk in de doofpot willen stoppen, omdat de regering juist inzet op het aantrekken van toeristen naar het land.

De fietsgroep bestond in totaal uit zeven fietsers. Het ongeval gebeurde in de regio Danghara in het zuidwesten, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Dushanbe.