Hongarije

Wat verkiezingsoverwinning Orbán betekent voor Europa

09 april 2018Leestijd: 2 minuten

Premier Viktor Orbán (54) is met zijn regerende Fidesz-partij de grote winnaar geworden van de Hongaarse parlementsverkiezingen. De partij kreeg bijna de helft van de stemmen.

Dat meldde de kiescommissie zondag in de hoofdstad Boedapest.

Nu bijna alle stemmen zijn geteld, komt Fidesz uit op 133 van de 199 zetels in het parlement. Orbán heeft daarmee opnieuw een absolute meerderheid en zijn vierde termijn als premier is zekergesteld. ‘We hebben gewonnen,’ sprak Orbán tegenover een grote schare aanhangers. ‘Hongarije heeft een grote zege behaald.’

Lees ook dit portret van Viktor Orbán, beschermengel van het christendom

De rechts-nationalistische partij Jobbik kreeg zo’n 20 procent van de stemmen, goed voor 26 zetels, en de Socialistische Partij staat op 20 zetels. De leiders van beide partijen trokken niet lang nadat de uitslag bekend werd hun conclusie en stapten op.

De aankondiging van de eerste voorlopige resultaten werd enkele uren vertraagd, omdat twee stembureaus in Boedapest niet in staat waren het grote aantal ‘kiezers van buiten’ dat aan hen was toegewezen te verwerken. De opkomst was met 70 procent uitzonderlijk hoog. Volgens Orbán betekent de hoge opkomst dat er geen twijfel kan bestaan over zijn overwinning.

Orbán voerde harde campagne op migratie

In de Europese Unie wordt verwacht dat een nieuwe regering-Orbán zal leiden tot verdere conflicten tussen Boedapest en Brussel, voornamelijk over het vluchtelingenprobleem. Orbán is een krachtig euroscepticus en voerde een harde campagne op het gebied van immigratie. ‘Migratie is als roest die langzaam maar zeker Hongarije opslokt,’ zei hij vrijdag op de laatste verkiezingsbijeenkomst. In 2015 liet de regering een groot hek bouwen langs de grenzen met Servië en Kroatië om illegale migranten te stoppen.

Opvallend aan de verkiezingsuitslag is dat Orbán wint op het platteland, maar de oppositie de meerderheid kreeg in Boedapest. Fidesz verloor ook onder jongeren. Mogelijk stelt Orbán daarom een kabinet aan met jongere ministers, meldt de BBC.

Rechtse leiders feliciteren Orbán op Twitter

PVV-leider Geert Wilders heeft Orbán geluk gewenst met zijn overwinning. ‘Gefeliciteerd Viktor Orbán met dit uitstekende resultaat. Een welverdiende overwinning!’ schreef Wilders op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook Marine Le Pen, leider van het Franse Rassemblement National (tot voor kort Front National, red.), twitterde opgetogen dat ‘de massa-immigratie die wordt gepromoot door de EU opnieuw een halt is toegeroepen.’

Lees ook het commentaar van Syp Wynia: Overwinning van Orbán is leerzaam én verontrustend voor Europa

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.