Kabinet wil nieuwe missie in Afghanistan. Waarom?

12 april 2018Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp (rechtsmidden) tijdens een bezoek aan Afghanistan - ANP

Het kabinet wil meer militairen sturen naar Afghanistan. Die moeten in de noordelijke provincie Mazar-i-Sharif Afghaanse special forces opleiden voor de strijd tegen de Taliban.

Het gaat om maximaal dertig commando’s en mariniers. Naar verwachting moet de Tweede Kamer half mei over het voorstel stemmen, meldt de Volkskrant. Op dit moment zijn in de provincie honderd Nederlandse militairen gestationeerd. Die leiden op de kazerne Afghaanse politieagenten op. Omdat de Nederlandse militairen de Afghaanse rekruten niet vergezellen zodra die zich buiten de beveiligde zone begeven, is dit een missie met weinig risico voor de Nederlanders.

De taak van de gevechtstrainers is gevaarlijker. Zij moeten wel het kamp uit om de special forces te begeleiden als zij vechten tegen de Taliban.

Elsevier Weekblad-redacteur Eric Vrijsen inventariseerde onlangs de stand van het leger: Krijgsmacht is zo chronisch verwaarloosd dat 1,5 miljard zo op is

Taliban staan er goed voor

Na zeventien jaar burgeroorlog hebben Afghaanse regeringstroepen de Taliban er nog steeds niet onder gekregen. Integendeel. Volgens onderzoek van de Britse omroep BBC in januari bedreigt de terreurorganisatie 70 procent van het land: in 277 van de 399 districten breidt ze haar invloed langzaam uit. Eind januari vielen nog honderd doden bij een aanslag in de hoofdstad Kabul.

De Amerikaanse regering maakte in september vorig jaar bekend dat zij drieduizend extra militairen naar Afghanistan stuurt. Die moeten de situatie weer onder controle krijgen. Washington verwacht ook dat de NAVO-bondgenoten militairen sturen; zo heeft Duitsland eind maart al 320 extra militairen toegezegd.

Lees ook: Bijleveld: ‘Bij dit budget kan ik nu gewoon niet meer doen’

Eerder viel er een kabinet over de kwestie

Maak het leger weer Poetin-proof en andere adviezen voor het leger >

Missies in Afghaanse regio’s liggen gevoelig in de Nederlandse politiek. In 2010 viel het vierde kabinet-Balkenende op de weigering van de PvdA om de missie in Uruzgan te verlengen.

Volgens de Volkskrant zijn de Afghaanse special forces van groot belang, omdat zij de enigen zijn die weerstand bieden aan de Taliban. Het reguliere leger en de politie worden voortdurend onder de voet gelopen. De Nederlandse gevechtstrainers zijn daarom hard nodig.

Woensdag was minister Ank Bijleveld in Washington om de voortgang in Afghanistan te bespreken met haar Amerikaanse collega James Mattis. Met extra troepen hopen ze de Taliban zodanig onder druk te zetten dat het land terugkeert naar de onderhandelingstafel.

Lees ook: Bijleveld: ‘Ook atoomtaak voor JSF’