Premium Lock Bijleveld: ‘Ook atoomtaak voor JSF’

26 maart 2018Leestijd: 2 minuten
De JSF. Foto: ANP.

Het extra budget voor defensie gaat voorlopig vooral naar personeelsbeleid, informatietechnologie en verdediging van digitale netwerken. In de komende vijftien jaar zal defensie investeren in nieuwe schepen en raketsystemen van de Koninklijke Marine, maar dat is vooral om eerder uitgestelde materieelplannen toch te realiseren.

Dit blijkt uit de Defensienota ‘Investeren in onze mensen, slagkracht en zichtbaarheid’ die CDA-minister Ank Bijleveld vanmiddag publiceert. In deze nota ontvouwt zij de plannen voor herstel van de krijgsmacht die na decennialange bezuinigingen ‘piept en kraakt’.

In een interview met Elsevier Weekblad zegt Bijleveld dat Nederland als lid van de NAVO een atoomtaak moet blijven uitvoeren. In geval van een grote oorlog staan Nederlandse F-16’s klaar om op bevel van de NAVO een Amerikaanse atoombom af te werpen. De linkse oppositie in de Tweede Kamer wil hiervan af. Bijleveld zegt dat straks de F-35 Joint Strike Fighter  – opvolger van de F-16 – ‘in principe’ de atoomtaak overneemt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw