Timmermans en Juncker oneens over toetreding Albanië en Macedonië

24 april 2018Leestijd: 2 minuten
Jean Claude Juncker en Frans Timmermans. Foto:AFP

De eurocommissarissen Jean-Claude Juncker en Federica Mogherini pleitten er vorige week voor de onderhandelingen te beginnen voor toetreding van Albanië en Macedonië tot de Europese Unie. Vicevoorzitter Frans Timmermans loopt niet warm. Het is zaak van ‘de lange, heel lange adem.’

Dat zegt Timmermans in een interview met de NOS. De Europese Commissie geeft daarmee gemengde signalen af over de toetreding van de Westelijke Balkanlanden. Eerder zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, dat hij verwachtte dat Westelijke Balkanlanden in 2025 kunnen toetreden tot de Europese Unie.

Volgens Timmermans zal het zo’n vaart niet lopen: ‘Er worden nergens deadlines genoemd. Er is alleen gezegd dat als ze doorgaan zoals ze in het verleden hebben gedaan, het mogelijk kan zijn dat we tegen 2025 een moment bereiken waarop ze er klaar voor zijn.’

Timmermans weigert om die datum als richtlijn te houden. Sterker nog, in het interview met de NOS zegt hij helemaal geen datum van toetreding te willen noemen. Eerst moeten de landen aan de eisen voldoen.

Toenadering belangrijk ‘om oorlog te voorkomen’ 

Vorige week liet Juncker zich in dramatische zin uit over de toekomst van Albanië en Macedonië. ‘Als we ons niet openstellen voor de landen in die zeer complexe en tragische regio, en als we ze geen Europees perspectief bieden, dan zullen we de oorlog zien terugkeren, zoals dat ook in de jaren negentig gebeurde,’ zei Juncker in het Europees Parlement.

Vorige week dinsdag hield Macron een toespraak. Volgens Jelte Wiersma diende die één doel: meer geld naar Parijs

Een van de voorvechters van toetreding van Albanië en Macedonië is Bulgarije. De Bulgaarse premier Boyko Borisov benadrukt dat zijn houding ook voortkomt uit eigenbelang. Volgens hem groeit de invloed van China en Rusland in Oost-Europa en moet Brussel ingrijpen. ‘Anders zeggen de inwoners van Belgrado: “Kijk eens naar die brug: die is vernietigd door de NAVO en weer opgebouwd door de Chinezen”.’

Corruptie in beide landen groot probleem

De corruptie-index van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Commissie, bevestigt dat er nog een lange weg is te gaan, voordat Macedonië en Albanië aan de eisen voor toetreding tot de Europese Unie (EU) voldoen. Waar landen als Nederland, Duitsland en België respectievelijk 82, 81 en 75 scoren op de 100 (waarbij 0 staat voor zeer corrupt, en 100 voor zeer integer), haalde Albanië in 2017 een score van 38. Dat was 1 punt lager dan in 2016, hoewel er sinds 2013 verbetering is. Toen scoorde het land 31 punten.

Macedonië zit daar nog iets onder. In 2017 haalde Macedonië 35 punten. Het land is volgens cijfers van Eurostat de afgelopen jaren corrupter geworden. In 2013 scoorde Macedonië nog 44 punten. Ter vergelijking: kandidaat-lid Turkije scoorde in 2017 40 punten, Rusland 29 punten.