Commissie wil om tafel met Albanië en Macedonië over toetreding

17 april 2018Leestijd: 3 minuten
Jean-Claude Juncker en Frederica Mogerhini. Foto:EPA

De onderhandelingen voor het lidmaatschap van de Europese Unie gaan voor Albanië en Macedonië kunnen van start. De twee landen waren al kandidaat-lid, maar mogen nu plaatsnemen aan de onderhandelingstafel. Dat wil Buitenlandcommissaris van de Europese Unie, Frederica Mogherini. Ze roept de Europese Raad op hiermee akkoord te gaan.

De toenaderingspogingen tot de twee landen worden afgelopen half jaar al voorbereid. Eerder zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, dat hij verwachtte dat Westelijke Balkanlanden in 2025 toe konden treden tot de Europese Unie.

Vorige maand zei Juncker dat hij het enthousiasme voor de Europese Unie, dat in de Balkan wel aanwezig is, zo mist in Brussel. Juncker maakte de afgelopen maanden een rondgang door de zes kandidaat-lidstaten. Op Twitter roemt hij zijn tournee als ‘onvergetelijk’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

 

Mogherini benadrukt dinsdag, tijdens een vergadering in het Europees Parlement, dat er nog wel een aantal ‘hervormingen nodig zijn’.  Zo moet Macedonië zich richten op de ‘resterende uitdagingen’, zoals het gebrek aan persvrijheid en de hoge corruptie.

De Albanese premier Edi Rama is blij met de welwillendheid van de Europese Commissie. Rama noemt het ‘een belangrijke dag in de geschiedenis van ons land.’ De Commissie benadrukt wel dat Albanië de rechtstaat verder moet versterken.

Corruptie in beide landen groot probleem

De corruptie-index van Eurostat bevestigt dat er een lange weg te gaan is. Waar landen als Nederland, Duitsland en België respectievelijk 82, 81 en 75 punten uit 100 halen (Bij een score van 0 is een land zeer corrupt, bij een score van honderd is een land zeer integer), haalde Albanië in 2017 een score van 38. Één punt lager dan in 2016, hoewel er sinds 2013 verbetering in zit. Toen scoorde Albanië slechts 31 punten.

Dinsdag hield Macron een toespraak. Volgens Jelte Wiersma diende die één doel: meer geld naar Parijs

Macedonië zit daar iets onder. In 2017 haalde Macedonië een score van 35 punten. Het land is volgens de cijfers van Eurostat de afgelopen jaren corrupter geworden. In 2013 scoorde Macedonië nog 44 punten. Ter vergelijking. Andere kandidaat-lidstaat Turkije scoorde in 2017 40 punten, Rusland slechts 29 punten.

Toenadering belangrijk uit angst voor Russische invloed

Een van de voorvechters voor toetreding van Albanië en Macedonië is Bulgarije. De Bulgaarse premier Boyko Borisov benadrukt dat zijn houding niet puur voortkomt uit eigenbelang. Volgens hem groeit de invloed van China en Rusland in Oost-Europa en moet Brussel ingrijpen. ‘Anders zeggen de inwoners van Belgrado: “Kijk eens naar die brug: die is vernietigd door de NAVO en weer opgebouwd door de Chinezen”.’

Bulgarije is tot 1 juli voorzitter van de Europese Raad. Een ander doel van Bulgarije tijdens het voorzitterschap is toetreding tot de Schengenzone. Nederland is een van de felste tegenstanders van dat idee; de regering van Mark Rutte (VVD) meent dat corruptie in het land nog niet voldoende is bestreden.

Door Jelte Wiersma
Meer of minder EU: een andere manier van logisch denken