Noord-Korea

Vluchtelingen vertellen: zo hard is het leven in Noord-Korea

29 maart 2018Leestijd: 2 minuten

Hoe ziet het leven in het meest gesloten land op aarde eruit? Vier naar het zuiden gevluchte Noord-Koreanen doen een boekje open over hun bestaan in de Aziatische dictatuur.

Zelfs de Grote Leider van Noord-Korea verlaat zelden zijn land, zo bleek de afgelopen dagen maar weer eens. Na dagen van speculatie werd vandaag dan toch bevestigd dat Kim Jong-un een bezoek heeft gebracht aan buurland China. In Peking zou Kim hebben gesproken met president Xi Jinping over de dreigende confrontatie met de Verenigde Staten, die draait om het illegale nucleaire kernprogramma van Noord-Korea.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Onwetend over de buitenwereld

Over het ‘onofficiële bezoek’ (volgens de Chinese verklaring) hing een sluier van geheimzinnigheid. Dat geldt voor alles rond Noord-Korea, dat niet voor niets een kluizenaarsstaat wordt genoemd. Zoals uit de recente uitgebreide reportage in Elsevier Weekblad over een bezoek aan Noord-Korea al bleek, leven de ruim 25 miljoen onderdanen van Kim in een extreem gesloten land. Zoals veel burgers in het land van Kim grotendeels onwetend zijn over de buitenwereld, weet de rest van de wereld weinig over het leven in Noord-Korea.

Mondjesmaat komen verhalen naar buiten, doorgaans van gevluchte Noord-Koreanen die, eenmaal op veilige grond, hun levensverhaal doen. Vaak anoniem, uit vrees voor represailles jegens hun achtergebleven familieleden.

Jeroen Visser, correspondent voor onder meer Elsevier Weekblad in Seoul, Zuid-Korea, zocht vier gevluchte Noord-Koreanen op in Zuid-Korea en sprak met hen over hun leven voor hun ontsnapping. Lees hier hun aangrijpende verhalen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.