Is het kolonialisme toe aan herwaardering?

23 maart 2018Leestijd: 1 minuut
Jakarta 1949. Fotograaf Henri Cartier-Bresson legt dag voor de Indonesische onafhankelijk- heid vast hoe portretten van Nederlandse gouverneurs uit de residentie worden weggehaald

De Amerikaanse politicoloog Bruce Gilley vindt van wel; Elsevier Weekblad publiceerde onlangs een uitvoerig interview met hem over zijn omstreden pleidooi. Prof. dr. Remco Raben, Indonesië-kenner aan de Universiteit van Amsterdam, is het hartstochtelijk met Gilley oneens. Dit is zijn reactie deze week in Elsevier Weekblad.

Kolonialisme geldt al bijna 60 jaar als ‘slechte zaak’

Lees nu de gehele reactie van Remco Raben: Waarom Bruce Gilley zich vergaloppeert

1933: French-Cameroon: European doctor inspects African boy for sleeping sickness and lumbar puncture.

Volgens Raben ‘vergaloppeert’ Gilley zich om meerdere reden. Nog los van het feit dat de Verenigde Naties al in 1960 heb afgesproken dat kolonialisme een slechte zaak is, negeerden de kolonialistische regimes van weleer ‘sleutelwaarden als zelfbeschikking en democratie’.

Uiteraard deden die regimes ook wel eens wat goed, aldus Raben. ‘Dat is geen originele of gedurfde constatering.’ Maar bijvoorbeeld welzijnszorg kwam heel laat op gang en bleef ‘buitengewoon mager’. In Indonesië kwamen brede volksgezondheid en universeel onderwijs pas na de onafhankelijkheid in 1949 op gang. Raben: ‘Er is geen enkele reden om juichend te doen over het koloniale verleden.’

Engelse vertaling van het Gilley-interview

Elsevier Weekblad was wereldwijd het eerste medium dat Bruce Gilley over zijn omstreden pleidooi voor herwaardering van het kolonialisme interviewde. Jan Omvlee uit Groningen maakte een Engelse vertaling van het hele interview.