Agressieve campagne Orbán zorgt voor groot ongemak bij christen-democraten in EU

22 maart 2018Leestijd: 2 minuten
Viktor Orbán. Foto:EPA

De Hongaarse premier Viktor Orbán voert een agressieve campagne voor de parlementsverkiezingen in Hongarije. De harde toon van Orbán, die zei ‘politieke en morele wraak’ te nemen op zijn tegenstanders, zorgt voor ongemak bij zijn Europese bondgenoten.

Orbán trok vorige week fel van leer tijdens de viering van de nationale feestdag van Hongarije. ‘In deze verkiezing is er de keuze tussen de democratische krachten enerzijds en de internationale antidemocratische krachten anderzijds,’ zei Orbán in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Orbán muntte de term ‘illiberale democratie’ voor zijn eigen regering. Volgens Orbán zijn de Hongaarse burgers tegen immigratie en moeten ze trots zijn op hun regering, die als enig Europees land advies vroeg van de burgers tijdens de immigratiecrisis.

Vanavond verschijnt Orbán in de Europese Raad, waar het naar eigen zeggen vooral over immigratie gaat. Opmerkelijk, want de meeste regeringsleiders werd aan het begin van de top bevraagd over Brexit of de vergiftiging van de Russische dubbelspion Sergej Skripal. Zo niet Orbán. Hongarije zal niet toestaan dat het hek aan de grens zal worden afgebroken, of dat er immigranten het land binnenkomen, aldus de premier.

De ambivalente houding van de EVP tegen Orbán

Deze houding is al langer reden tot zorg in Brussel, mede omdat Orbán met zijn partij Fidesz lid wenst te blijven van de Europese Volkspartij (EVP), waarbij ook Angela Merkels CDU en het CDA van Sybrand Buma zijn aangesloten. Jean-Claude Juncker werd in 2014 namens de EVP naar voren geschoven om voorzitter te worden van de Europese Commissie.

De christen-democraten hebben Orbán ook nodig. Manfred Weber, de voorzitter van de EVP in het Europese Parlement, reisde deze week af naar Boedapest, om zich te verzekeren van de steun van Fidesz. Orbán was van goede wil: ‘Fidesz zal zich bij de EVP voegen tijdens de verkiezingen van het Europees Parlement in 2019.’ Orbán is daar ook trots op: ‘Het is waar dat we aan de rechterkant van die politieke stroming staan. Maar de EVP is een grote tent, waarbinnen onze partij ook een plaats heeft.’

Het politieke discours van Orbán is in de loop der jaren sterk verhard. Volgens Orbán probeert de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros de oorspronkelijke bevolking van Hongarije te vervangen voor migranten. ‘We hebben een tegenstander die anders is dan wij,’ zegt Orbán, doelend op Soros. ‘Hij werkt niet met open vizier, maar in het geniep. Hij is niet eerlijk, maar bedriegt, hij is niet nationaal, maar een kosmopoliet. Hij gelooft niet in werken, maar speculeert met geld. Hij heeft geen vaderland, omdat hij denkt dat de hele wereld van hem is.’