Zuid-Afrika

Australische minister: blanke boeren geteisterd door geweld

14 maart 2018Leestijd: 3 minuten

De Australische minister van immigratie Peter Dutton gaat onderzoeken hoe hij blanke boeren in Zuid-Afrika kan helpen. Die zijn volgens hem slachtoffer van ernstig geweld en landonteigeningen. Het Afrikaanse land heeft woedend op zijn uitspraken gereageerd.

Volgens Dutton hebben de blanke boeren visums nodig van een ‘geciviliseerd land’ voor de ‘afschuwelijke omstandigheden’ waarin ze op dit moment verkeren.

Dutton deed zijn uitspraken na het zien van een documentaire over blanke Zuid-Afrikaanse boeren. Hieruit werd duidelijk dat zij worden geteisterd door geweld en landonteigeningen, meldt persbureau Reuters.

Opdracht gegeven mogelijkheden te onderzoeken

‘Als je de beelden bekijkt, de verhalen leest en verklaringen hoort, begrijp je de afschuwelijke situatie waarin zij verkeren,’ zei Dutton woensdag tegen de Australische krant The Daily Telehgraph. ‘Wij hebben de mogelijkheid om sommige van deze mensen die vervolgt worden te helpen.’ Hij heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken opdracht gegeven de mogelijkheden voor een visum voor de boeren te onderzoeken.

Meer lezen over Zuid-Afrika?

In de rij voor slok water door extreme droogte

Volgens de minister is het duidelijk dat de boeren in kwestie bereid zijn hard te werken en bij willen dragen aan landen zoals Australië. ‘We willen dat mensen die hier komen zich houden aan de wetten, integreren in onze samenleving, hard werken en niet teren op een bijstandsuitkering,’ zei hij.

Plannen voor grondonteigening in de maak

Hij wees in het bijzonder op plannen van de nieuwe president Cyril Ramaphosa die de onteigening van land wil goedkeuren als oplossing voor de ongelijkheden in grondbezit tussen witten en zwarten. Dat zijn volgens de president ongewenste restanten uit de tijd van apartheid, die twee decennia geleden werd afgeschaft.

Pretoria heeft afkeurend gereageerd op de opmerkingen van Dutton. ‘Die dreiging (tegen boere,n red.) bestaat helemaal niet,’ reageert het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Er is geen reden voor welk land dan ook om aan te nemen dat een deel van de Zuid-Afrikanen in gevaar is door hun eigen democratisch gekozen regering.’ Ook liet een woordvoerder weten dat hij het betreurt dat de Australiër niet via de diplomatieke weg om opheldering heeft gevraagd en zo zijn zorgen uitte.

‘Een van de gevaarlijkste banen van het land’

Afriforum, een belangengroep die voornamelijk opkomt voor de rechten van de witte minderheid in Zuid-Afrika, omschrijft het werk van de blanke boeren als ‘een van de gevaarlijkste banen in het land’. Volgens hen lopen die twee keer zoveel risico om te worden vermoord als een politieman. Het risico vergeleken met een reguliere staatsburger is zelfs vier keer zo groot, meldde de groep, al kon Reuters deze gegevens niet natrekken. Volgens Afriforum zijn boeren vaak slachtoffer van marteling voor ze overlijden.

Directeur van het Afriforum Kallie Kriel is blij met de harde woorden van Dutton, maar vindt massa-immigratie niet de juiste oplossing voor het probleem. ‘Onze toekomst ligt in Afrika, niet ergens anders,’ zegt hij. Wel is hij blij dat er eindelijk internationale erkenning is voor de problematiek.

‘Geen gewelddadige inbeslagname van boerderijen van witte boeren’

In een toespraak in het parlement dinsdag liet Ramaphosa weten dat de regering niet van plan is over te gaan tot een gewelddadige en chaotische inbeslagname van boerderijen van blanke boeren. Dergelijke maatregelen veroorzaakten twintig jaar geleden een economische ineenstorting in Zimbabwe.

‘We kunnen geen situatie toestaan waarbij landonteigening plaatsheeft, dat is anarchie,’ zei Ramaphosa. Hij vervolgde met minder geruststellende woorden. ‘We hebben een goede constitutie waarmee we kunnen werken om land aan het volk te schenken.’ Hij benadrukte dat de herverdeling geen bedreiging vormt voor de voedselvoorziening van het land.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.