Rutte: Excuses van Erdogan niet langer nodig

14 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Turkse premier Erdogan bezoekt Rutte - Foto: ANP

Premier Mark Rutte eist niet langer dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn excuses aanbiedt voor zijn felle uitlatingen over Nederland. Rutte vindt dat beide landen ‘uiteindelijk weer een relatie moeten bouwen’.

De Turkse regering mag excuses van Nederland overigens ook uit haar hoofd zetten, zegt Rutte zondag in het tv-programma Buitenhof.

Ook mensenrechten geen belemmering voor vriendschap

De verontrustende manier waarop Turkije omspringt met mensenrechten is volgens Rutte niet per se een belemmering voor het aanhalen van de diplomatieke band: ‘Daar wordt achter de schermen aan gewerkt,’ meent de premier. Rutte zei onlangs al dat hij het wil goedmaken met Erdogan.

De betrekkingen tussen Nederland en Turkije zijn tot een dieptepunt gedaald sinds de diplomatieke rel tussen de twee landen, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart afgelopen jaar. Op de zaterdag voor de verkiezingen weigerde het kabinet een aantal Turkse ministers toegang tot Nederland, omdat ze hier campagne wilden voeren voor het omstreden Turkse referendum. Hierin sprak de bevolking uiteindelijk met een nipte meerderheid haar goedkeuring uit voor drastische stappen waarmee Erdogan meer macht naar zich toe zal trekken.

Ook kwam het tot grootschalige rellen in Rotterdam, waar Turkse Nederlanders zich bij het consulaat van Turkije hadden verzameld om te luisteren naar de Turkse minister Fatma Kaya. Zij kwam het consulaat uiteindelijk niet binnen.

Turkije wil ook toenadering tot andere EU-landen

Sinds die gebeurtenissen zitten de ambassadeurs van beide landen niet in hun residentie. Ook eiste Nederland excuses van Turkije, en vice versa. Wat Rutte betreft, hoeft dat dus niet meer.

De Turkse regering gaf recent ook aan toenadering te willen tot Europese landen, waaronder Nederland en Duitsland. Volgens Erdogan heeft premier Mark Rutte ‘een aantal signalen afgegeven’ om de relatie met Turkije te verbeteren. ‘Die zijn toereikend,’ vindt de Turkse president.

‘Ik zeg altijd maar: we hebben de verplichting om het aantal vijanden te verlagen, en het aantal vrienden te verhogen,’ aldus Erdogan. Hij sluit een bezoek aan Nederland of Duitsland in 2018 dan ook niet uit.