Ophef om ‘goedkeuring kindhuwelijken’ door Turks regeringsorgaan Diyanet

04 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van een Turkse vlag voor een Diyanet-moskee in Lanham, Maryland. Foto: AFP

Het Turkse ministerie voor Godsdienstzaken Diyanet is in eigen land en daarbuiten onder vuur komen te liggen vanwege een controversieel document waarin kindhuwelijken worden goedgekeurd. Het voorstel, waar donderdag in het parlement over gestemd zou worden, is na de ophef ingetrokken.

Diyanet publiceerde een online ‘woordenboek’ voor religieuze zaken, waarin stond dat meisjes op 9-jarige leeftijd de puberteit bereiken, en jongens op 12-jarige leeftijd. Ook stond er in dat onder de islam ‘zij die de puberteit hebben bereikt, kunnen trouwen’.

Het document stuitte op hevige verontwaardiging, omdat het seksueel misbruik van kinderen zou goedpraten en de weg zou plaveien voor legale kindhuwelijken. Critici riepen op tot de ontmanteling van Diyanet – de organisatie die ooit in het leven is geroepen om de seculiere staat te bewaken, maar waar nu de meeste moskeeën onder vallen. De Turkse oppositie heeft het Openbaar Ministerie om een onderzoek gevraagd.

Diyanet ontkent inhoud omstreden document

Diyanet heeft het inmiddels van de website gehaald, en ontkent dat het heeft opgeroepen tot huwelijken voor minderjarigen. Volgens het ministerie interpreteert het document slechts islamitische wetten. Ekrem Keles, ambtenaar bij Diyanet, zegt tegen de Turkse krant Hurriyet dat de inhoud van het document is verdraaid in de media.

‘Een vrouw moet niet voor  haar zeventiende levensjaar trouwen, en een man niet voor zijn achttiende. Niemand zou zijn kind voor het vijftiende levensjaar moeten laten trouwen. Dat gaat tegen de islam in,’ aldus Keles, die vindt dat mensen alleen moeten trouwen als ze daar ‘biologisch en psychologisch klaar voor zijn’.

Eerdere controverses rondom Diyanet

Diyanet kwam al eerder onder vuur vanwege de suggestie dat een vader lustgevoelens voor zijn dochter zou moeten kunnen koesteren.

Ook zag de Turkse regering van president Recep Tayyip Erdogan zich vorig jaar genoodzaakt een ander omstreden wetsvoorstel in te trekken. In het voorstel stond dat mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik van kinderen, vervolging konden voorkomen door met het slachtoffer te trouwen.

Volgens de huidige wetgeving in Turkije is het verboden te trouwen met kinderen onder de 17 jaar. Daarnaast worden zedendelicten tegen kinderen onder de 16 jaar automatisch publiekelijk vervolgd. Ziekenhuizen en scholen worden verplicht om de autoriteiten op de hoogte te stellen wanneer ze geconfronteerd worden met dergelijke zaken, bijvoorbeeld wanneer een minderjarig meisje in het ziekenhuis is om te bevallen. Als het meisje 15 jaar of jonger is, wordt de dader (ongeacht zijn leeftijd) automatisch vervolgd.