Turkse premier doet aan damage control na woeste reacties op ‘verkrachterswet’

19 november 2016Leestijd: 3 minuten
Yildirim beschuldigt de oppositie ervan de wetswijziging te verdraaien - Foto: AFP

De Turkse premier Binali Yildirim verdedigt een wetswijziging waarin staat dat zedendelinquenten met hun slachtoffer kunnen trouwen om uit het gevang te blijven. De wetswijziging zorgde voor een stortvloed aan kritiek, zowel binnen Turkije als daarbuiten.

In het voorstel staat dat mannen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik van kinderen, vervolging kunnen voorkomen door met het slachtoffer te trouwen.

Huidige wetgeving laat minderjarige huwelijken niet toe

Het gaat om zedendelicten die voor 16 november zijn begaan, op voorwaarde dat het zonder ‘dwang of geweld’ is gebeurd. Verdere vervolging wordt gestokt wanneer de dader besluit met het slachtoffer te trouwen, aldus het wetsvoorstel.

Volgens de huidige wetgeving in Turkije is het verboden te trouwen met kinderen onder de 17 jaar. Daarnaast worden zedendelicten tegen kinderen onder de 16 jaar automatisch publiekelijk vervolgd. Ziekenhuizen en scholen worden verplicht om de autoriteiten op de hoogte te stellen wanneer ze geconfronteerd worden met dergelijke zaken, bijvoorbeeld wanneer een minderjarig meisje in het ziekenhuis is om te bevallen. Als het meisje 15 jaar of jonger is, wordt de dader (ongeacht zijn leeftijd) automatisch vervolgd. Daar wil de AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan met dit nieuwe voorstel dus verandering in brengen.

Oppositiepartijen en vrouwenrechtengroepen reageerden vol walging op het voorstel. Zij vrezen dat verkrachters daarmee vrijuit gaan, en bovendien dat vrouwen en meisjes die misbruikt worden daarmee meerdere keren geslachtofferd worden. Daarnaast hebben ze hun twijfels over hoe ‘geweld en dwang’ wordt gedefinieerd: slachtoffers kunnen namelijk onder hoge druk van hun omgeving besluiten toe te geven aan de eis om met hun misbruiker te trouwen.

Minister van Justitie Bekir Bozdag verdedigde het voorstel en beweerde dat dit type huwelijken ‘heel normaal’ is. Volgens hem zitten er op dit moment tenminste 3.000 mannen ‘onnodig’ in de gevangenis, door hoe de wet op dit moment geregeld is. ‘De rechtbank kijkt alleen naar de leeftijd en deelt straffen van 16 jaar uit, zonder te kijken naar de omstandigheden. Ze nemen het bijvoorbeeld niet in acht als de familie toestemming heeft gegeven,’ aldus Bozdag.

De drie oppositiepartijen reageren woedend op het voorstel, omdat het gedwongen huwelijken in de hand werkt en omdat het verkrachters de kans biedt onder hun straf uit te komen door simpelweg met het slachtoffer te trouwen.

‘Als een man van 50 of 60 met een 11-jarige trouwt nadat hij haar verkracht  heeft, zal zij daar jarenlang de consequenties van ondervinden. Als je de dader een vrijbrief geeft via het huwelijk, zal het jonge meisje haar leven lang in een mentale gevangenis zitten,’ zegt bijvoorbeeld Omer Suha Aldan, lid van de grootste oppositiepartij CHP.

Vrijdag reageerde ook CHP-parlementariër Aykan Erdemir op Twitter: ‘Ik heb honderd verschrikkelijke AKP-amendementen voorbij zien komen tijdens mijn tijd als parlementariër, maar dit is veruit het meest misselijkmakende voorstel ooit.’

Ook de president van de Turkse Federatie van Vrouwenassociaties Canan Gullu reageerde op het voorstel. ‘Er lopen zo’n 4.000 zaken over mogelijke gedwongen huwelijken. Families zetten meisjes van tussen de 11 en 17 onder de druk om tegen de wet in te trouwen,’ aldus Gullu.

AKP wil reputatie parlement redden

De Turkse premier Binali Yildirim heeft leden van zijn AKP opgeroepen om met de oppositie te gaan praten, meldt Hurriyet. ‘De motie brengt de reputatie van ons parlement in gevaar,’ staat er in een geschreven verklaring, waarin ook wordt aangekondigd dat het parlement onderzoek gaat  verrichten naar seksueel misbruik van kinderen.

Yildirim reageert woest op de kritiek van de oppositie, en zegt dat er veel mensen lijden ‘omdat ze de wet niet kennen’. Met deze wetswijziging wordt dat lijden geëlimineerd, beweert hij.

‘Er zijn kinderen die op een jonge leeftijd getrouwd zijn. Zij en hun familie kennen de wet niet. Hun kinderen moeten naar de gevangenis. Minderjarige koppels krijgen kinderen maar dan moet de vader naar de gevangenis en zijn de kinderen alleen met de moeder. We hebben geconstateerd dat er op dit moment 3.000 gezinnen in zo’n type situatie zitten,’ aldus Yildirim, in een poging de wetswijziging te rechtvaardigen. Volgens hem probeert de CHP de zaak te ‘verdraaien’. Huwelijken die na een ‘echte’ verkrachting worden gesloten, worden volgens Yildirim ‘geenszins getolereerd’.

De wetswijziging werd tijdens een nachtelijke sessie in het parlement op donderdag besproken, maar heeft nog geen meerderheid. Het amendement is dus nog niet in werking getreden. Dinsdag wordt er opnieuw over gestemd.