Erdogans partij wil misbruiker met slachtoffer laten trouwen

18 november 2016Leestijd: 2 minuten
Het Turkse parlement foto: AFP

Misbruikers krijgen de mogelijkheid in Turkije om met hun slachtoffer te trouwen en zo te ontkomen aan een gevangenisstraf. De AK-partij van de president Recep Tayyip Erdogan heeft dat laten vastleggen in een amendement.

Als een verkrachter met het kind trouwt dat hij seksueel heeft misbruikt, dan ontkomt hij aan een gevangenisstraf. De nieuwe wetgeving ook betrekking op pedofielen die kinderen misbruiken: zij kunnen uiteindelijk ook trouwen met het minderjarige slachtoffer.

Huwelijken tussen misbruiker en slachtoffer

De afgelopen jaren zijn duizenden huwelijken gesloten tussen misbruikers en slachtoffers van seksueel geweld in Turkije. In sommige gevallen worden kinderen en jonge vrouwen ontvoerd en verkracht, en trouwen ze later met hun verkrachter, vaak onder druk van familie: het slachtoffer doet dan geen aangifte van de verkrachting.

Het gaat om zedendelicten die voor 16 november zijn begaan, op voorwaarde dat het zonder ‘dwang of geweld’ is gebeurd. Verdere vervolging wordt gestokt wanneer de dader besluit met het slachtoffer te trouwen, aldus het wetsvoorstel. Turkse media en Turkse parlementariërs berichtten in eerste instantie dat de wet bescherming zou bieden aan verkrachters, maar de regering houdt vol dat dit niet het geval is.

Het Turkse Hooggerechtshof geeft aan dat er zelfs sprake is van gevallen waarbij één van meerdere groepsverkrachters het slachtoffer trouwt. Nadat een meisje werd verkracht door drie mannen, werden alle daders veroordeeld. De straffen van alle drie de mannen werden opgeheven toen zij trouwde met een van de daders.

Straf voor slachtoffer

In veel gevallen gebeurt dit onder druk van de familie, zegt het Hooggerechtshof. En nu krijgt de verkrachter daarbij ook steun van de politiek. Het doet denken aan de gevallen in zeer streng islamitische gebieden waarbij een slachtoffer wordt gedwongen met haar verkrachter te trouwen, omdat ze na de ‘seks’ niet meer ‘puur’ zou zijn.

Er zijn tal van berichten over slachtoffers van misbruik in bijvoorbeeld Saudi-Arabië die vervolgens een veel zwaardere straf krijgen dan hun verkrachter. Parlementariër Aykan Erdemir zegt op Twitter: ‘Ik heb honderd verschrikkelijke AKP-amendementen voorbij zien komen tijdens mijn tijd als parlementariër, maar dit is veruit het meest misselijkmakende voorstel ooit.’