Duitsland zet zich schrap voor de komst van kinderen uit het ‘kalifaat’

08 januari 2018Leestijd: 2 minuten

De Duitse veiligheidsdiensten anticiperen op de terugkomst van zo’n honderd baby’s en kinderen van Syriëgangers. Duitsland kent bijna duizend personen die zich de laatste jaren bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak hebben gevoegd.

Nu IS wordt weggevaagd in het Midden-Oosten zien velen van hen zich genoodzaakt om terug te keren. Een deel van de Syriëgangers heeft in het zelfbenoemde ‘kalifaat’ van IS inmiddels een gezin gesticht.

Duitsland verleent consulaire hulp aan gevangen IS-terroristen

De Duitse autoriteiten proberen kinderen van gevangen genomen IS-terroristen vrij te krijgen. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken verleent consulaire hulp aan Duitse staatsburgers die vastzitten in Irak, en probeert hun kinderen te repatriëren.

In een document aan het Duitse parlement, dat in handen is van persbureau Reuters, verklaart de Duitse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Emily Haber dat het lastig te schatten is hoeveel kinderen van IS-leden ze kunnen verwachten, aangezien er geen accurate documentatie is van het aantal geboren kinderen in het ‘kalifaat’. Het is volgens haar niet mogelijk een tijdlijn te geven van de terugkeerders en hun kinderen, aangezien dat ‘afhangt van de samenwerking met Iraakse autoriteiten’.

Veel aanslagen gepleegd door minderjarigen

Volgens informatie van de Duitse veiligheidsdiensten zou het gaan om een ‘laag driecijferig aantal’, onder wie veel baby’s en kleuters. In oktober waarschuwde het hoofd van de Duitse inlichtingendienst BfV Hans-Georg Maassen voor de komst van kinderen uit het ‘kalifaat’. Die zouden een veiligheidsrisico meebrengen, omdat ze zijn ‘gesocialiseerd en geïndoctrineerd op het slagveld’ van IS.

In 2016 werden drie van de vijf islamitische aanslagen gepleegd door minderjarigen. Ook werd in dat jaar een 12-jarige jongen opgepakt, omdat hij een spijkerbom tot ontploffing probeerde te brengen op de kerstmarkt in de Duitse stad Ludwigshafen.

In het parlementaire document ontkent staatssecretaris Haber dat het aantal terugkeerders toeneemt nu het ‘kalifaat’ van IS afbrokkelt. Volgens cijfers van de Duitse regering zijn er tot november 2017 zo’n 960 mensen vertrokken naar Syrië of Irak, van wie eenderde is teruggekomen naar Duitsland. Ongeveer 150 Syriëgangers zijn gesneuveld in de strijd.

Voor 2018 is de Duitse overheid akkoord gegaan met de subsidiëring van een aantal programma’s waarmee terugkeerders moeten worden ‘opgeleid en gederadicaliseerd’. Ook zouden er maatregelen worden genomen in alle zestien deelstaten om radicalisering in gevangenissen tegen te gaan.