Jongen (12) wilde IS-aanslag met spijkerbom plegen op Duitse kerstmarkt

16 december 2016Leestijd: 2 minuten
De ingang van de kerstmarkt in Ludwigshafen - Foto: AFP

Een ‘religieus geradicaliseerde’ jongen van twaalf heeft geprobeerd een terreuraanslag te plegen met een spijkerbom op de kerstmarkt in de Duitse stad Ludwigshafen uit naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De jongen zou tot de poging zijn aangezet door een ‘onbekend’ IS-lid.

De aanslag op 26 november mislukte, doordat de bom niet goed detoneerde, meldt het Duitse blad Focus op basis van bronnen bij de Duitse politie en justitie.

Spijkerbom kon wel branden, niet ontploffen

Hoe de jongen de aanslag precies wilde plegen is onduidelijk, maar hij zijn rugtas met de niet ontplofte bom enkele dagen later in een bosje bij het raadhuis van Ludwigshafen hebben achtergelaten. Een passant vond de rugtas en bracht de politie op de hoogte.

Experts stelden vast dat de spijkerbom – die door de jongen zelf in elkaar was geknutseld met een glazen pot, buskruit, tape en spijkers – wel kon branden, maar niet exploderen. De jongen, die in Ludwigshafen werd geboren, heeft zowel de Duitse als de Iraakse nationaliteit. Uit politieonderzoek blijkt dat hij met de gedachte speelde om zich in Syrië bij IS aan te sluiten. Hij is in een gesloten inrichting geplaatst.

Jongen waarschijnlijk niet vervolgd

Het federaal parket onderzoekt de zaak, maar de jongen wordt vanwege zijn jonge leeftijd waarschijnlijk niet vervolgd. De Duitse regering liet weten ‘geschrokken’ te zijn van het  bericht.

Het vermoeden bestaat dat het jongetje via contacten op internet is geradicaliseerd en op diezelfde manier tot zijn mislukte daad is aangezet. Het is dezelfde manier waarop jongeren eerder dit jaar radicaliseerden in Hannover, in Ansbach en in Würzburg, zegt terreurexpert Peter Neumann. Ook in die gevallen waren de daders vrij jong, maar niet zo jong als deze verdachte.

Volgens Neumann is het ongebruikelijk om een twaalfjarige radicaal te zien, maar is het ook geen volledige verrassing. IS heeft een aantal zeer jonge rekruten, en de jongste Syriëganger uit Duitsland was slechts dertien jaar oud.