‘Zijlstra voert achter schermen gesprekken met Turkije’

27 december 2017Leestijd: 2 minuten
Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra - Foto: ANP

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) is achter de schermen begonnen met gesprekken met zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu. Sinds maart van dit jaar staan Nederland en Turkije op gespannen voet met elkaar.

Het eerste gesprek zou zich hebben afgespeeld op de NAVO-top in Brussel drie weken geleden. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het AD. Het is voor het eerst dat de landen met elkaar overleggen sinds de diplomatieke rel.

Die ontstond in maart door een gepland bezoek van Cavusoglu aan Rotterdam. Hij wilde daar een campagnebijeenkomst houden voor het Turkse referendum over grondwetswijzigingen, maar op het laatste moment trok Nederland zijn landingsrechten in. Turkije stuurde daarop een andere minister, Fatma Betül Sayan Kaya van Familiezaken, naar Rotterdam. Zij verbleef op dat moment in Duitsland. De Nederlandse politie stuurde haar rechtsomkeert.

Rutte wilde niets weten van excuses

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan was witheet. Hij beschuldigde Nederland van fascisme en nazisme, dreigde met sancties en weigerde de Nederlandse ambassadeur in Turkije de toegang tot het land. Die werkt sindsdien vanuit Den Haag. Premier Mark Rutte wilde niets weten van excuses. ‘Dit is een man die ons uitmaakt voor fascisten. Ik ga de-escaleren, maar niet door excuses aan te bieden. Ben je nou gek.’

Volgens de krant verliep het gesprek tussen Zijlstra en zijn collega op de NAVO-top in goede sfeer, maar is vooralsnog geen oplossing gevonden voor het conflict tussen beide landen. De Turken willen alsnog excuses, maar voor Nederland is dat geen optie. Volgens het AD moet er daarom een verklaring worden opgesteld in bewoordingen die beide landen aan hun bevolking kunnen uitleggen.