Erdogan: ‘Griekse eilanden zijn van ons’

07 december 2017Leestijd: 2 minuten
De Griekse president Prokopis Pavlopoulos en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan - EPA

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan brengt vandaag een staatsbezoek aan Griekenland. Dat bezoek komt op een moment dat de spanning tussen de twee landen hoog is opgelopen.

Gisteren stelde Erdogan opnieuw het Verdrag van Lausanne uit 1923 ter discussie, waarin de grens tussen Turkije en Griekenland is bepaald. Voor de Turkse kust liggen een aantal onbewoonde eilanden die vallen onder Grieks bestuur, maar Erdogan wil dat bestuur niet langer erkennen. Hij zei vorig jaar al dat Turkije de eilanden ‘heeft weggegeven’ aan Griekenland.

Tijdens een ongewoon botte uitwisseling tijdens de welkomstceremonie op donderdag sloot de Griekse president Prokopis Pavlopoulos elke aanpassing van het verdrag uit. ‘Dit is het fundament van onze vriendschap,’ zei Pavlopoulos. Terloops wees hij zijn gast op het feit dat hij hoogleraar is in de rechten. ‘Dit is niet onderhandelbaar.’ Een norse Erdogan zat ernaast, meldt persbureau Reuters.

Turkse F-16’s vergezelden presidentiële vliegtuig

Het bezoek begon al moeizaam. Bij het betreden van het Griekse luchtruim vergezelden Turkse F-16’s Erdogans presidentiële vliegtuig. Griekse straaljagers vlogen vooruit. De piloot van het presidentiële vliegtuig had geweigerd om te worden begeleid door Griekse vliegtuigen, lieten Griekse militaire bronnen weten.

Een ander gevoelig punt dat deze dagen op de gespreksagenda staat: de uitlevering van acht Turkse militairen die na de mislukte coup in Turkije (2016) naar Griekenland vluchtten. Het Griekse Hooggerechtshof verwierp in januari een uitleveringsverzoek omdat het vreest dat de acht in Turkije geen eerlijk proces krijgen. Erdogan uitte eerder al zijn grote onvrede over dit besluit.

Relatie kan vluchtelingenakkoord op het spel zetten

En dat terwijl de Grieken hun relatie met Ankara juist hopen te verbeteren, schrijft de Volkskrant. Voor Griekenland is dat van groot belang, omdat Turkije anders mogelijk de grens voor miljoenen vluchtelingen openzet.

Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije komt Erdogan nauwelijks nog in Europa. Het staatshoofd ondervindt hevige kritiek van EU-lidstaten op de arrestaties waarmee Turkse autoriteiten op de couppoging reageren.

Het bezoek van Erdogan is het eerste van een Turks staatshoofd aan Griekenland sinds Celal Bayar het land bezocht in 1952. Erdogan bezoekt het buurland twee dagen. Vrijdag gaat hij langs bij het noordoostelijke Komotini, waar Griekse islamieten wonen.