Kritiek op Britse diensten: ‘aanslag Manchester had voorkomen kunnen worden’

05 december 2017Leestijd: 2 minuten
Ariana Grande - Foto: AFP

De aanslag bij het concert van zangeres Ariana Grande in de Manchester Arena in mei dit jaar had waarschijnlijk kunnen worden voorkomen. Terrorist Salman Abedi stond al op het netvlies van de Britse inlichtingendiensten, blijkt uit een dinsdag verschenen rapport.

Kansen om hem op te pakken en de aanslag te stoppen werden gemist, concludeert  het rapport van een Britse regeringscommissie onder leiding van advocaat David Anderson.

Meerdere signalen gemist

Er werden verschillende signalen gemist. Zo stond terrorist Abedi, die handelde uit naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), al sinds januari 2014 op de radar van de Britse inlichtingendienst MI5. Tussen januari en juli 2014 werd onderzoek naar hem verricht, en daarna opnieuw in oktober 2015.

Wat kunt u zelf doen bij een aanslag?
Eric Vrijsen geeft 8 tips

Bovendien ontvingen de diensten tweemaal informatie die op de voorbereiding van de aanslag op het concert van Ariana Grande zouden duiden, maar werd de significantie ervan verkeerd ingeschat. Achteraf gezien was de informatie zeer relevant voor de aanslag in kwestie, aldus Anderson. Ook werd Abedi nooit als risicogeval aangemerkt bij de douane, waardoor hij niet ondervraagd werd toen hij vanuit Libië terugkeerde naar Manchester, luttele dagen voor de bloedige aanslag bij de concertzaal.

Bij de bomaanslag kwamen 22 mensen om, onder wie veel kinderen. Na een reeks andere aanslagen in Groot-Brittannië, besloten Britse antiterreurdiensten, de Londense Metropolitan Police en de MI5 om periodieke interne beoordelingen uit te voeren. Het rapport van Anderson valt daar ook onder, en is een van de weinige documenten die naar buiten wordt gebracht. De meest algemene conclusies zijn – niet verrassend – dat de diensten meer geld nodig hebben, aldus de Metropolitan Police.

Diensten hadden ook informatie over andere terroristen

Naast Abedi, hadden autoriteiten ook informatie over twee andere terroristen: Khuram Butt – een van de daders van de aanslag op de London Bridge in juni – en Khalid Masood, een van de daders van de aanslag op de Westminster Bridge voor het Britse parlement in maart.

Desalniettemin concludeert het rapport dat ‘ondanks verhoogde dreigingen, de fundamenten van de diensten goed in elkaar zitten’ en de meerderheid van de aanslagen verijdeld wordt. Volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken werden sinds begin dit jaar negen terreuraanslagen voorkomen op Brits grondgebied.