buitenland

Alles wat we weten over de aanslag in Londen

23 maart 2017Leestijd: 3 minuten

De politie heeft het onderzoek geopend naar de aanslag die woensdag is gepleegd bij het Britse parlement in Westminster, Londen. Daarbij zijn vier doden en tientallen gewonden gevallen.

Al snel na het incident ging het Londense politiekorps Scotland Yard ervanuit dat het een aanslag betreft. Volgens de burgemeester van Londen Sadiq Khan moet de aanslag als terreur worden beschouwd, totdat het tegendeel is bewezen.

Een man reed met een grijze Hyundai in op voetgangers op de Westminster Bridge. Die brug ligt vlak bij het parlementsgebouw, waar op dat moment parlementariërs vergaderden. De bestuurder stapte uit en stormde de ingang van het parlement binnen met een groot mes.

Wie zijn de doden?

De aanslagpleger werd neergeschoten en overleed, net als zeker vier van zijn slachtoffers. Veertig omstanders raakten gewond. Een aantal  naar verluidt ernstig. Het is onduidelijk of er gewonden in levensgevaar verkeren.

Het gaat onder anderen om toeristen. Volgens Sky News zijn bezoekers uit Zuid-Korea, Frankrijk en Roemenië gewond geraakt.

Een van de doden is Keith Palmer, een 48-jarige politieagent die werkt bij de eenheid die verantwoordelijk is voor de bescherming van onder anderen diplomaten. Palmer werkte al 15 jaar bij de Britse politie en laat een vrouw en kinderen achter.

Wat was het motief van de dader?

Mark Rowley, hoofd terrorismebestrijding van de Metropolitan Police in Londen, zegt dat de aanslag alles heeft van een terroristische aanslag. Er wordt van uitgegaan dat de dader een radicaal-islamitisch motief had.

Lees getuigenverklaringen over aanval bij Brits parlement: ‘De hel brak los’ >>

De commerciële omroep Channel 4 berichtte eerst dat  moslimbekeerling Abu Izzadeen, geboortenaam: Trevor Brooks, achter de aanslag zat. Izzadeen – woordvoerder van de in het Verenigd Koninkrijk verboden radicaal-islamitische organisatie Al Ghurabaa – zit echter in de gevangenis. Journalist Simon Israël zei later de informatie te hebben gehoord van een bron die hij betrouwbaar achtte. ‘Maar ik heb uiteindelijk  een fout gemaakt. Deze keer zat ik verkeerd.’

De politie denkt te weten wie achter de aanslag zit, maar heeft de identiteit van de dader nog niet kunnen bevestigen. Het politiekorps in Londen wil er dan ook niets over kwijt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoe reageert het Verenigd Koninkrijk?

De Britse kranten hebben foto’s die zijn gemaakt in de nasleep van de aanslag paginagroot op de voorpagina. ‘Terreur in het hart van de macht,’ luidt de kop van bijvoorbeeld The Express.

Burgemeester Khan steekt Londenaren op sociale media een hart onder de riem, en bedankt politieagenten in de hele stad voor hun inzet. ‘Londen zal nooit worden geïntimideerd door terrorisme.’ Hij voegt toe dat er voorlopig extra politie aanwezig zal zijn op straat.

Theresa May, de premier van Groot-Brittannië, veroordeelt ook de ‘zieke en verdorven’ aanslag. ‘Het is geen toeval dat het hart van ons land als doelwit is gekozen,’ stelt May.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.