Politie werd van alle kanten gewaarschuwd voor jihadist Abedi

25 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Abedi en de Britse Union Jack - Foto: AFP

Salman Abedi, de terrorist die zichzelf afgelopen maandag opblies in de foyer van Manchester Arena, vloog vier dagen voor zijn daad van de Duitse stad Düsseldorf naar de Britse stad. Zijn naam zou niet voorkomen in internationale opsporingssystemen.

De naam Abedi zou niet in het Schengen informatiesysteem (SIS) zijn geregistreerd, terwijl hij wel in beeld was bij Britse veiligheidsdiensten. Ook stond hij niet op observatielijsten, waarmee de reisbewegingen van extremisten worden gevolgd. Hierdoor gingen er vermoedelijk geen alarmbellen rinkelen.

Vijf waarschuwingen

De Britse politie zou wel meermaals zijn gewaarschuwd voor Abedi, onder meer door de Britse omroep BBC, familieleden van Abedi en de moskee waar hij graag kwam. Vrienden van hem zouden ook de antiterrorismelijn hebben gebeld nadat hij tegen hen zou hebben gezegd dat het ‘prima’ is om een zelfmoordterrorist te zijn.

In totaal ontving de politie vijf waarschuwingen over Abedi, maar toch liep hij vrij rond. Eerder deze week werd bekend dat Abedi banden zou hebben met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De aanslag werd ook door IS opgeëist.

Netwerk en handlangers

Luttele dagen voor zijn daad, was Abedi nog in Düsseldorf, zo meldt bovendien Focus Online donderdag op basis van bronnen binnen de veiligheidsdiensten in Berlijn. Hij vloog vanuit Turkije naar de Duitse stad.

In 2015 vloog Abedi ook al eens van Duitsland naar Groot-Brittannië, toen vanuit Frankfurt. Daarvoor was hij waarschijnlijk in Syrië geweest, waar hij een paramilitaire training zou hebben gedaan, meldt de Britse politie aan zijn Duitse collega’s.

De Duitse autoriteiten zoeken nu uit of Abedi in Syrië mensen heeft leren kennen die hij nu in Noordrijn-Westfalen of Hessen heeft ontmoet. Hij zou namelijk deel uitmaken van een netwerk van jihadisten.

Abedi, van wie ook de vader en twee broers zijn opgepakt, blies zichzelf maandagavond op direct na het concert van Ariana Grande in Manchester. Daardoor kwamen 22 mensen om het leven, onder wie veel kinderen. De aanslag heeft tot dusver geleid tot acht arrestaties in Groot-Brittannië, en twee in Libië. De Britse autoriteiten jagen nog op zijn eventuele handlangers.

Zijn vader Ramadan Abedi verklaarde overigens woensdagavond nog dat zijn zoon – die op de plek van de aanslag is aangetroffen en geïdentificeerd – onschuldig zou zijn. ‘Wij geloven niet in het doden van onschuldige mensen,’ aldus de vader, die volgens bekenden een aanhanger van salafisme is. Volgens de vader zou zijn zoon hebben gezegd dat hij op bedevaart naar Mekka was, maar pleegde hij in plaats daarvan de aanslag in de Britse concertarena.