Justitie Luxemburg neemt Juncker onder loep na aftapschandaal

13 december 2017Leestijd: 2 minuten
Juncker wilde eerder niet in de rechtbank verschijnen omdat hij geen tijd had - Foto: AFP

Er lijkt zich een sappig schandaal te ontwikkelen rond Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. De rechter in zijn thuisland Luxemburg is vorige week een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar hem en zijn voormalige ambtenaren.

Aanleiding is de beschuldiging dat Juncker met bewijs zou hebben geknoeid, meldt de Britse krant The Times woensdag.

‘Medewerkers Juncker verstrekten incomplete informatie aan de rechtbank’

Het gaat om de periode waarin Juncker nog premier van Luxemburg was. Medewerkers van Juncker zouden destijds bewust onvolledige informatie aan de rechtbank hebben verstrekt. De Luxemburgse rechter Eric Shammo leidt het strafrechtelijk onderzoek naar de kwestie.

Jean-Claude Juncker is misschien wel de eerlijkste politicus van Europa, schrijft Jelte Wiersma. Hij vertelt namelijk hoe hij van de EU een superstaat wil maken, en hoe hij liegt en de democratie buitenspel zet om dit te bereiken.

Juncker was van 1995 tot 2013 premier van Luxemburg. Hij werd gedwongen om op te stappen toen hij de steun van zijn coalitiepartners verloor nadat het hem niet lukte om zijn geheime dienst onder controle te houden. De hoofdreden voor zijn aftreden was een parlementair onderzoek in 2012. Daaruit bleek dat de Luxemburgse veiligheidsdiensten burgers en politici op illegale wijze afluisterden. Sinds november 2014 is Juncker voorzitter van de Europese Commissie.

Ex-hoofd veiligheidsdienst spreekt van vervalsing van bewijs

Junckers medewerkers zouden een incomplete transcriptie van telefoongesprekken hebben verstrekt. Aldus zou een mogelijke rol van Juncker bij het illegale afluisteren door de geheime diensten zijn verhuld.

Het gaat om stiekem opgenomen gesprekken uit 2007 tussen Juncker – toen nog premier – en Marco Mille, het toenmalige hoofd van de Luxemburgse veiligheidsdienst SREL. Uit die gesprekken zouden stukken zijn geschrapt. Als premier zou Juncker toestemming hebben kunnen geven voor het afluisteren. Juncker ontkent dat ooit te hebben gedaan.

Mille staat terecht voor illegaal afluisteren, en beweert dat er sprake is van vervalsing van bewijsmateriaal door Juncker en zijn medewerkers. Hij spreekt van ‘schandalige manipulatie’ van bewijs. ‘Wij weten niet wie de vervalsing op zijn geweten heeft, maar het is niet onbelangrijk om je af te vragen wie er baat bij heeft gehad,’ aldus Mille. Een geplande zitting van 21 november werd geschorst omdat Juncker aangaf dat hij niet aanwezig kon zijn voor een getuigenverklaring.

Dat stuitte op hevige kritiek van Mille, die zei: ‘Je zou toch denken dat Juncker dit serieus neemt. Het gaat immers om een onderwerp waardoor hij moest aftreden en in 2013 vervroegde verkiezingen moest uitschrijven.’ Hij voegde daaraan toe: ‘Ik weet zeker dat als Juncker tijd heeft om met studenten te praten over de toekomst van Europa, zoals hij in oktober deed, hij ook twee uur had kunnen vinden om in de rechtbank te verschijnen.’

Een woordvoerder van de Juncker zei destijds dat Juncker ‘zeer welwillend’ staat tegenover het afleggen van een verklaring, maar dat hij het als voorzitter van de Europese Commissie nu eenmaal erg druk heeft.