Brussel

Juncker houdt vast aan superminister voor eurozone

06 december 2017Leestijd: 2 minuten

De Europese Commissie komt met een pakket aan voorstellen voor het hervormen van de Economische en Monetaire Unie (EMU) om daadkrachtiger te kunnen handelen bij nieuwe economische en financiële crises. Onder het pakket valt onder meer een Europese minister van Economische en Financiële Zaken.

Ook wil de Commissie, onder leiding van voorzitter Jean-Claude Juncker, dat het Europese noodfonds ESM wordt uitgebouwd tot een Europees Monetair Fonds (EMF), dat als ‘regionaal vangnet’ moet dienen.

Veel macht voor superminister

Het pakket wordt op 15 december door de regeringsleiders besproken tijdens een speciale top van de Europese Unie (EU) .

Duitsland en Frankrijk komen steeds dichter bij elkaar om de totale euro te introduceren. Met gedeelde schulden, een eurominister van Financiën en uiteindelijk Europese belastingen. Voor Nederlanders betekent dit: betalen maar, schrijft Jelte Wiersma.

Die nieuwe Europese ‘superminister’ heeft veel macht: hij of zij moet tevens voorzitter van de Eurogroep worden. Dit is het samenwerkingsverband van de EU-ministers van Financiën van de eurolanden. Tegelijkertijd moet hij fungeren als vicevoorzitter van de Europese Commissie, aldus het voorstel. Ook wil de EU extra geld uittrekken om niet-eurolanden te helpen om de euro in te voeren.

In de woorden van Juncker: ‘De huidige krachtige economische groei in de EU moedigt ons aan vooruit te gaan. Er is geen betere tijd om het dak te repareren dan wanneer de zon schijnt.’

Wisselende reacties op pakket voorstellen

Lidstaten van de Europese Unie discussiëren al geruime tijd over het hoe en wat van de plannen. Jeroen Dijsselbloem, tot half januari nog Eurogroepvoorzitter, rapporteert op de komende EU-top over de verschillende opvattingen. Over het ‘regionale vangnet’ zei hij maandag dat sommige EU-ministers daar niets in zien, terwijl anderen er miljarden in willen stoppen.

De reacties uit het Europees Parlement zijn wisselend. Europarlementariër Esther de Lange (CDA) vindt dat de EU geen ‘superminister’ nodig heeft, maar ‘iemand die eindelijk scherp toezicht houdt op het economische en fiscaal beleid van de lidstaten’.

Volgens Guy Verhofstadt, leider van de liberale ALDE-fractie, is ‘een Europees minister die structurele hervormingen in de EU-landen kan bevorderen volkomen logisch’. PvdA’er Paul Tang spreekt van ‘kabbelende ideetjes’.

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk wil dat EU-leiders in juni 2018 de knoop doorhakken over de EMU.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.