Turkije

‘Turkse Nederlanders vast voor beramen raketaanslag op Erdogan’

19 december 2017

Twee Turkse Nederlanders zijn in Griekenland opgepakt op verdenking van het beramen van een moordaanslag op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De twee mannen zitten al sinds 28 november vast.

Dat melden diverse Turkse en Griekse media dinsdag. Het gaat om Anil S. (25) uit Amsterdam en Burak A. (23) uit Eindhoven. De twee staan op de Nederlandse Terrorismelijst. De mannen reisden in november af naar Athene, waar Erdogan op staatsbezoek was.

Leden van extreem-linkse beweging

Ze zijn lid van de DHKP-C, een extreem-linkse beweging die door de Europese Unie, Amerika en Turkije als terreurorganisatie wordt aangemerkt. De groep verzet zich tegen de Turkse regering, de Verenigde Staten en de NAVO. Het doel van de DHKP-C is het vestigen van een communistische heilstaat in Turkije, en schuwt daarbij geen geweld. Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD gebruikt de beweging Nederland ‘als basis voor activiteiten in Europa en Turkije’.

Het duo zou, samen met zeven andere DHKP-C-leden, Erdogans konvooi van twee kanten hebben willen aanvallen met raketwerpers. Griekse antiterreureenheden troffen op drie locaties papieren aan waaruit dit zou blijken. Erdogan wordt in die papieren aangeduid met de naam ‘de Schorpioen’.

Naast raketwerpers waren ze ook van plan molotovcocktails en handgemaakte granaten in te zetten. De Griekse politie is nog op zoek naar het wapenmateriaal, dat mogelijk verborgen ligt in grote plastic tassen bij het Parnitha-gebergte, niet ver van de Griekse hoofdstad.

DHKP-C ontkent beramen aanslag

Een Griekse rechtbank vaardigde begin december een arrestatiebevel uit voor de negen Turken. De acht mannen en een vrouw worden vastgehouden op verdenking van het beramen van een terroristische aanslag.

De Revolutionaire Jeugdfederatie, een marxistische paraplubeweging waar ook de DHKP-C bij hoort, schrijft in een verklaring op Twitter dat de negen leden zijn opgepakt op basis van een ‘leugen over een moord van AKP-fascisten’. Volgens de beweging zouden ze zijn gemarteld.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Anil S. en Burak A. hebben zowel de Turkse als de Nederlandse nationaliteit. Dat betekent dat ze kunnen worden uitgeleverd aan Turkije. S. is student aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. A. kwam al eerder in het nieuws, toen hij in 2015 anderhalve maand in Turkije vastzat. Hij werd opgepakt bij een door de politie verboden 1 mei-demonstratie in Istanbul. Zijn familie heeft destijds volgehouden dat hij onschuldig was.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.