Geen verkiezingen, zegt Steinmeier. Merkel denkt daar anders over

20 november 2017Leestijd: 2 minuten
Merkel spreekt met de Duitse president Steinmeier - Foto: AFP

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier roept politieke partijen op om te blijven proberen een nieuwe regering te vormen. Hij voelt niets voor nieuwe verkiezingen.

Partijen kunnen hun verantwoordelijkheid niet simpelweg teruggeven aan de kiezer, aldus Steinmeier.

Maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft liever nieuwe verkiezingen dan dat zij de leiding krijgt over een minderheidskabinet. En als er nieuwe verkiezingen komen, dan wil zij opnieuw de CDU aanvoeren, zei zij maandag voor de publieke tv-zender ARD. Tegen een andere zender, de ZDF, zei zij dat terugtreden niet in haar is opgekomen. ‘Ik denk dat Duitsland alleen behoefte heeft aan stabiliteit.’ Merkel wil met een minderheidsregering niet afhankelijk zijn van de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD), die een grote verkiezingswinst behaalde in september.

In een eventuele verkiezingsstrijd kan Merkel rekenen op de steun van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, zei CSU-voorzitter Horst Seehofer maandag.

FDP trekt zich terug

Eerder vergaderden Steinmeier en Merkel over het mislukken van de coalitieonderhandelingen. De liberale partij FDP van Christian Lindner heeft zich na weken onderhandelen teruggetrokken, omdat de partij geen zinvol resultaat meer verwacht.

De christen-democraten en de Groenen, waarmee de FDP in gesprek was, reageerden onthutst op het plotselinge vertrek van de partij. Dat betekende het einde van de onderhandelingen.

Onderhandelingen problematisch

Wat de coalitievorming problematisch maakt, is dat er op grond van de uitslag van de verkiezingen in september eigenlijk geen andere coalitie mogelijk is, zonder dat de sociaal-democraten van de SPD meedoen.

Maar die hebben al ruim van tevoren aangegeven niet nog een keer te willen terugkeren in een ‘Grote Coalitie’ van Merkel. Zondagavond herhaalde de partij dat standpunt: wat de SPD betreft, is er niets veranderd, verklaarde vicevoorzitter Ralf Stegner.

Een derde optie is een minderheidsregering. Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn als Merkels christen-democraten samen met de liberalen toch een regering vormen die genoeg steun krijgt van andere partijen. Dan zou de Bondsrepubliek voor het eerst worden bestuurd door een minderheidscoalitie.

De laatste en meest waarschijnlijke mogelijkheid is die van nieuwe verkiezingen. Volgens een opiniepeiling maandag in boulevardkrant Bild zouden de Duitsers nu net zo stemmen als in september.