Duitsland stevent af op nieuwe verkiezingen

20 november 2017Leestijd: 2 minuten
Angela Merkel - AFP

Angela Merkel is in spoedoverleg met de Duitse president Frank-Walter Steinmeier over het mislukken van de onderhandelingen voor een regeringscoalitie. Steinmeier doet maandagmiddag verslag van dit gesprek op een persconferentie.

De liberale pro-ondernemerspartij FDP van Christian Lindner is na weken opgehouden met onderhandelen, omdat de partij geen resultaat meer verwacht waarmee ze kan leven. Er kan niet nog meer water bij de wijn worden gedaan, vinden de liberalen. De christen-democraten en de Groenen met wie de FDP in gesprek was, hebben verbaasd gereageerd op het plotselinge vertrek van de liberalen. Sommigen hopen dat de liberalen zich bedenken en de onderhandelingen hervatten.

Het probleem is dat er op grond van de verkiezingen in september eigenlijk geen andere coalitie mogelijk is, omdat de sociaal-democraten van de SPD niet willen meedoen. Die hebben na de historische verkiezingsnederlaag bezworen niet nog een keer in een ‘Grote Coalitie’ van bondskanselier Merkel te willen wegkwijnen.

Lees hier de Nederlandse reactie op het klappen van de onderhandelingen: 

 

>> Merkel moet formatie maar redden, vindt Zijlstra

Minderheidsregering ongebruikelijk voor Duitsland

Een derde optie zou de voor Duitsland ongebruikelijke minderheidsregering zijn. Als Merkels christen-democraten bijvoorbeeld samen met de liberalen toch een regering vormen die genoeg steun van andere partijen krijgt, zou voor het eerst een minderheidscoalitie de Bondsrepubliek leiden. De laatste en meest waarschijnlijke mogelijkheid zijn nieuwe verkiezingen. Volgens een opiniepeiling maandag in de krant Bild stemmen de Duitsers nu net zoals in september.

Ook maandag herhaalt de SPD dat de partij nieuwe verkiezingen wil. Dit heeft het partijbestuur unaniem bevestigd. De partij vindt ‘het belangrijk dat de burgers de toestand opnieuw kunnen beoordelen en wij zijn niet bang voor nieuwe verkiezingen’.

SPD wil geen tweede viool spelen

Het is een bevestiging dat de SPD na de verkiezingsnederlaag in september onder geen beding weer de tweede viool wil spelen in een Grote Coalitie met de christen-democraten van bondskanselier Merkel.

Zondagavond laat mislukten de onderhandelingen tussen de christen-democraten (CDU/CSU), de FDP en de Groenen over een nieuwe regeringscoalitie. De rechts-liberale FDP trok de stekker uit de onderhandelingen, omdat de partij het vertrouwen in het eindresultaat kwijt was.

De coalitie van CDU/CSU, FDP en Groenen was op basis van de zetelverdeling na de parlementsverkiezingen van 24 september de enige reële mogelijkheid zonder de SPD.