Politiek

Crisis in Duitsland: coalitiebesprekingen geklapt

20 november 2017

De onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regeringscoalitie in Duitsland zijn gestaakt. De liberale FDP heeft de gesprekken over een zogenoemde Jamaica-coalitie beëindigd, laat de fractie weten.

Volgens de FDP is er na vier weken onderhandelen niet genoeg vertrouwen om een stabiele regering te vormen.

De CDU, zusterpartij CSU, de liberale FDP en de Groenen lukten het niet om de besprekingen af te ronden. De partijen hadden een ultimatum voor 18.00 uur zondagavond gesteld, maar dat verliep zonder dat een akkoord werd gemeld, waarna de FDP de stekker eruittrok.

Volgens Christian Lindner van de FDP zijn de vier partijen er niet in geslaagd om een vertrouwensbasis te bereiken of een gemeenschappelijk idee over de modernisering van het land te vinden. ‘Het is beter niet te regeren, dan verkeerd te regeren,’ zei hij.

Gesprekken liepen stuk op migratie

De gesprekken liepen naar verluidt stuk op het thema migratie. De Groenen staat een ruimhartiger beleid voor dan de andere partijen. Die verschillen zijn te groot voor de liberalen, liet Lindner weten. De kloof met CDU en CSU is daarentegen overbrugbaar. Het besluit van de FDP kreeg kritiek van de Groenen, die vinden dat de liberalen hun verantwoordelijkheid niet nemen.

Lindner had vrijdag nog vol vertrouwen in een positief resultaat. Hij gaf toen toe dat er op het gebied van klimaat en migratie nog altijd verschillen zijn, maar zei dat hij optimistisch was dat de resterende meningsverschillen opgelost konden worden. ‘Zo’n historisch project mag niet mislukken omdat we enkele uren tijd te kort komen,’ zei hij.

Merkel onder druk

Vanwege de kleuren van de onderhandelende partijen, zwart, geel en groen, werd gesproken van een zogenaamde Jamaica-coalitie. Het mislukken van de onderhandelingen zet bondskanselier Angela Merkel van de CDU onder druk.

Om aan een vierde termijn te beginnen. kan Merkel een minderheidsregering vormen met de FDP of de Groenen. Een andere mogelijkheid is om met de sociaal-democratische SDP van Martin Schulz een coalitie te vormen. Schulz bevestigde echter zondag nog dat de SDP niet gaat regeren. Een andere optie is het opnieuw uitschrijven van verkiezingen.

Merkel liet weten dat ze president Frank-Walter Steinmeier gaat informeren over het stuklopen van de onderhandelingen. ‘Het is een dag om eens goed na te denken over hoe het verder moet in Duitsland,’ aldus de bondskanselier.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.