Saudi-Arabië belooft: arrestatiegolf slechts ‘fase 1’

07 november 2017Leestijd: 2 minuten
De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman - Foto: AFP

Een ferme belofte vanuit Saudi-Arabië: de arrestatie van Saudische prinsen, zakenlieden en functionarissen dit weekeinde was slechts ‘de eerste fase’ in de strijd tegen corruptie in het koninkrijk.

Dat zegt althans procureur-generaal sjeik Saud al-Mojeb, die tevens beloofde dat de verdachten zich mogen laten bijstaan door advocaten.

In een verklaring noemde de sjeik de arrestatiegolf ‘de start van een essentieel proces om corruptie overal met wortel en tak uit te roeien’. Twee bronnen vertelden dat lokale banken al zijn begonnen de tegoeden van de verdachten te bevriezen.

Speculaties over rivalen kroonprins Salman

De aanhoudingen hebben geleid tot het vermoeden dat kroonprins Mohammed bin Salman bezig is zijn rivalen uit te schakelen. Toch klonken ook positieve reacties van Saudische burgers die al langer klagen dat de elite boven de wet staat.

Volgens Saudische media en een topfunctionaris zijn elf prinsen, vier ministers en tientallen andere verdachten opgepakt. Het gaat onder meer om multimiljardair  prins Alwaleed bin Talal. ‘Hem oppakken is bijna te vergelijken met het aanhouden van Bill Gates’, zei de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Saudi-Arabië Robert Jordan tegen het Amerikaanse persbureau Bloomberg. De prins is eigenaar van investeringsbedrijf Kingdom Holding, een van de grootste aandeelhouders van de Amerikaanse bank Citigroup. Het bedrijf heeft daarnaast belang in Twitter en mediabedrijf News Corp.

Amerika steunt Saudische maatregelen

De Amerikaanse president Donald Trump juicht de maatregelentoe. ‘Ze weten precies wat ze aan het doen zijn,’ schreef hij op Twitter. Hij zegt veel vertrouwen te hebben in koning Salman en zijn beoogde opvolger. Volgens Trump hebben sommige verdachten het land jarenlang ‘geëxploiteerd’.

Trump onderhoudt warme contacten met het Saudische koningshuis, anders dan zijn voorganger Barack Obama. Trump betoont zich streng ten opzichte van de Saudische rivaal Iran. Zijn eerste buitenlandreis als president was naar de Saudische hoofdstad Riaad, waar koning Salman hem een warm welkom bereidde.