Saudi-Arabië

Kroonprins belooft ‘terugkeer naar gematigde islam’

24 oktober 2017

Opmerkelijke taal van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Hij wil niet dat Saudi-Arabië nog eens dertig jaar verspeelt door zich bezig te houden met radicaal-islamitische denkbeelden.

De 32-jarige Bin Salman sprak tijdens een economische conferentie in de hoofdstad Riyad. Daarbij waren zo’n 2.500 afgevaardigden, onder wie ook buitenlandse investeerders.

Het zou ook mogelijk zijn dat de uitspraken die de kroonprins daar deed voor de bühne zijn. Met andere woorden: om investeringen binnen te halen. Saudi-Arabië is op zoek naar alternatieven voor de vele oliebronnen die het land rijk is, want ooit zal het ‘zwarte goud’ opdrogen.

Bezetting van de grote moskee in Mekka

‘We keren terug naar de gematigde islam, die open is tegenover de wereld en alle religies,’ aldus bin Salman, waar hij werd aangesproken op de radicale ideeën die nu nog dominant zijn in het land, onder invloed van de ultraorthodoxe geestelijken die Saudi-Arabië in een ijzeren greep houden. Hun islamitische ideologie is het wahhabisme, dat min of meer vergelijkbaar is met het salafisme.  Kroonprins Mohammed zei dat Saudi-Arabië voor 1979, het jaar van de bezetting van de grote moskee in Mekka door moslimextremisten, anders was.

Hij wil niet dat het olierijke vorstendom nog dertig jaar verspilt door zich bezig te houden met radicale denkbeelden. ‘Die gaan we onmiddellijk uitbannen, te beginnen vandaag’. De bevolking is volgens de Saudische troonopvolger, die tijdens zijn toespraak vaak werd onderbroken door applaus, toe aan een normaal leven. Eind september stond koning Salman bin Abdul Aziz al-Saud toe dat vrouwen hun rijbewijs mogen halen. Maar lijfstraffen zijn er nog schering en inslag en op homoseksualiteit staat de dood.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.