Saudi-Arabië waarschuwt Iran voor oorlog na raket

06 november 2017Leestijd: 2 minuten
Bommen vallen op Jemen als vergelding - bron:AFP

De luchtmacht van Saudi-Arabië onderschepte zaterdag een raket ten noordoosten van de hoofdstad Riyad, nog voor deze goed en wel de grond raakte. De Saudiërs slaan hard terug in Jemen, waarvandaan het projectiel werd afgevuurd.

De Houthi-rebellen in het arme buurland, die onder meer de hoofdstad Sana’a in handen hebben, schoten de raket af.

Afgeschoten raket van eigen makelij

Maar Saudi-Arabië houdt Iran verantwoordelijk. De sjiitische aartsrivaal van de Saudiërs steunt de Houthi’s in Jemen, maar ontkent de rebellen wapens te leveren. Volgens de Houthi’s is de afgevuurde raket van eigen makelij en dus provisorisch in elkaar gezet. In Riyad geloven ze daar helemaal niets van. Deze raketaanval wordt beschouwd als ‘een daad van militaire agressie door het Iraanse regime die mogelijk een oorlogshandeling betekent,’ zeggen de Saudiërs.

De spanningen tussen de sjiieten en soennieten lopen weer op in de regio. Saudi-Arabië staat aan het hoofd van een internationale Arabische coalitie die de Houthi’s met straaljagers onder vuur neemt. Bij de bombardementen zijn al veel burgers om het leven gekomen. De raketaanval moet daarom worden gezien als vergelding, aldus de sjiitische rebellen.

Bommen op een plein waar parades worden gehouden

Gevechtsvliegtuigen van de Arabische coalitie hebben op hun beurt een nieuwe serie luchtaanvallen uitgevoerd op Sana’a. De bommen vielen onder meer op een plein waar de Houthi’s militaire parades houden, het presidentiële paleis en het minister van Binnenlandse Zaken. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera meldt dat ook de oude stad – UNESCO-werelderfgoed – is geraakt. Saudi-Arabië heeft alle lucht- en zeehavens van Jemen tijdelijk gesloten.

De coalitie wil de aanvoer van wapens vanuit Iran naar de sjiitische Houthi-rebelen in Jemen tegengaan. Tijdens de blokkade worden hulpverleners en hulpgoederen wel doorgelaten, zei de coalitie. Door de burgeroorlog in Jemen zijn meer dan 10.000 doden gevallen. Ook heeft de oorlog geleid tot een ernstige humanitaire crisis. Meer dan een half miljoen Jemenieten zijn getroffen door cholera en zo’n zeven miljoen mensen worden met de hongersnood bedreigd.