Steenrijke Saudische prins en anderen opgepakt na oprichting corruptieorgaan

05 november 2017Leestijd: 2 minuten
De Saudische prins Alwaleed Bin Talal - eigenaar van investeringsbedrijf Kingdom Holding - Foto: AFP

Saudi-Arabië heeft een aantal prinsen en bewindsmannen gearresteerd die zich mogelijk schuldig zouden hebben gemaakt aan corruptie. Elf prinsen, vier ministers en tientallen ex-ministers werden vannacht opgepakt.

Een van de arrestanten is de Saudische prins en multimiljardair Alwaleed Bin Talal.

Meer macht voor kroonprins Bin Salman

Zijn arrestatie treft veel grote bedrijven. De prins is de eigenaar van het investeringsbedrijf Kingdom Holding, een van de grootste aandeelhouders van Citigroup. Het bedrijf heeft daarnaast belang in Twitter en News Corp.

Een aantal uur voor de arrestaties werd in Saudi-Arabië – dat de laatste tijd aan zijn imago lijkt te werken – een nieuw anticorruptieorgaan opgericht door koning Salman. Zijn zoon de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman is voorzitter, en krijg daarmee extra macht toebedeeld.

Naast de arrestaties heeft koning Salman ook twee belangrijke ministersposten vervangen. Prins Miteb was hoofd van de Nationale Garde maar moet daar nu weg. Hij is een zoon van de overleden koning Abdullah en was een beoogd troonopvolger.

Terugkeer naar ‘gematigde islam’

Twee weken geleden beloofde kroonprins Bin Salman bovendien een terugkeer naar de ‘gematigde islam’. Of die belofte – en het nieuwe corruptieorgaan – voor de bühne zijn moet nog blijken: Bin Salman is gebrand op een economische hervorming, waarmee meer buitenlandse investeerders naar het olierijke koninkrijk moeten worden gelokt.

‘We keren terug naar de gematigde islam, die open is tegenover de wereld en alle religies,’ zei bin Salman op 24 oktober tijdens een conferentie in Riyad, waar hij werd aangesproken op de radicale ideeën die nu nog dominant zijn in het land, onder invloed van de ultraorthodoxe geestelijken die Saudi-Arabië in een ijzeren greep houden. Hun islamitische ideologie is het wahhabisme, dat min of meer vergelijkbaar is met het salafisme.  Kroonprins Mohammed zei dat Saudi-Arabië voor 1979, het jaar van de bezetting van de grote moskee in Mekka door moslimextremisten, anders was.