Midden-Oosten

Libanon: ‘We staan op scherp tegen Israël’

21 november 2017Leestijd: 2 minuten

De Libanese legerleider Joseph Aoun dringt dinsdag aan op ‘de hoogste staat van paraatheid’ in het zuiden van het land, bij de grens met Israël. Dat deed hij via een tweet van het leger.

De alertheid is nodig door ‘de dreigingen van de Israëlische vijand’, zegt de generaal. Aoun roept soldaten op extra waakzaam te zijn om zo ‘de stabiliteit in de regio te garanderen’.

Een dag eerder spraken de Libanese president Michel Aoun en Hassan Nasrallah, leider van de Libanese politieke beweging Hezbollah, ook al dreigende taal in de richting van de westerse bondgenoot, waarbij Nasrallah nog eens benadrukte dat Hezbollah de ‘beste bescherming is voor Libanon’. Nasrallah noemde het wapenarsenaal van Hezbollah een belangrijke bron van ‘veiligheid en zekerheid’. In recente opmerkingen van Israël ziet hij banden van het land met Saudi-Arabië.

Lees ook dit artikel van onze veelgelezen publicist Afshin Ellian: 

>> Trump moet zijn daadkracht richten op salafisten en Hezbollah

Hezbollah aangemerkt als terroristische organisatie

De situatie in de regio staat sinds dit weekeinde sterk onder druk. Zondag kwam de Arabische Liga in spoedberaad bijeen. De organisatie van 22 Arabische landen, waarvan ook Libanon lid is, besloot om Hezbollah in het vervolg als terroristische organisatie aan te merken. Hezbollah ‘steunt terrorisme en extremistische groepen in Arabische landen met geavanceerde wapens en ballistische raketten’, aldus de Liga.

In een reactie gaf Nasrallah toe dat Hezbollah Russische antitankraketten leverde aan opstandelingen in de Gaza-strook en aan strijders in Syrië. De beschuldiging dat zijn organisatie ook langeafstandsraketten zou hebben verspreid, wees hij van de hand.

‘Onderdrukking door deal van de eeuw’

‘De Palestijnen staan onder druk om bevelen te accepteren die hen verder zullen onderdrukken, in wat sommigen “de deal van de eeuw” noemen’, zei Nasrallah. Hij verwijst daarmee naar pogingen van de Verenigde Staten om vredesonderhandelingen aan te zwengelen.

Tot de spoedzitting van de Liga zondag was opgeroepen door Saudi-Arabië, dat de groeiende invloed van Iran in de regio aan de kaak wil stellen. Iran, een aartsvijand van Saudi-Arabië, heeft nauwe banden met Hezbollah.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.