Arabische Liga: ‘Hezbollah is een terroristische organisatie’

20 november 2017Leestijd: 2 minuten
De Arabische Liga tijdens het spoedberaad zondag 19 november. Bron: ANP

Tijdens een spoedberaad in Caïro op zondag, heeft de Arabische Liga de Libanese beweging Hezbollah als een terroristische organisatie bestempeld. Het spoedberaad werd georganiseerd vanwege de groeiende invloed van Iran in het Midden-Oosten. Hezbollah onderhoudt banden met de Iraanse regering.

Spoedberaad over Iran

Het spoedberaad werd bijeengeroepen door Saudi-Arabië, dat de Iraanse overheid ervan beschuldigt de regio te destabiliseren. Saudi-Arabië wil de groeiende invloed van Iran tegengaan.

Hierbij heeft Saudi-Arabië zich zondag gericht tegen een bondgenoot van Iran, de Libanese politieke partij en militante beweging Hezbollah. Saudi-Arabië en het merendeel van de 22 andere leden van de Arabische Liga hebben Hezbollah bestempeld als een terroristische organisatie. De Liga beschuldigt Hezbollah van ‘het ondersteunen van terrorisme en extremistische groepen in Arabische landen met geavanceerde wapens en ballistische raketten’.

De Arabische Liga is laat hiermee: de Europese Unie zette de militaire tak van Hezbollah begin 2013 al op de lijst van terroristische organisaties.

Raketaanval op Saudi-Arabisch vliegveld

De afgelopen weken zijn de spanningen opgelopen tussen het soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran. Eerder deze maand werd er vanuit Jemen een raket afgeschoten op een Saudi-Arabisch vliegveld door Jemenitische Houthi-rebellen. De raket werd neergehaald door luchtafweergeschut. Saudi-Arabië beschuldigde Hezbollah van een rol in deze aanval en Iran van het leveren van wapens aan de rebellen.

Saad al-Hariri

Op 4 november diende de premier van Libanon, Saad al-Hariri, vanuit Saudi-Arabië zijn ontslag in. Hariri stond als premier bekend als een bondgenoot van Saudi-Arabië en beschuldigde eveneens Iran en Hezbollah van destabilisatie van het Midden-Oosten. Hariri gaf voor zijn aftreden een televisietoespraak waarin hij zei dat hij aftrad om ‘een schok te willen creëren voor de Libanezen om zo aan te geven in wat voor gevaarlijke situatie we zitten’. Ook zei hij dat zijn leven werd bedreigd.

Er gaan ook geruchten dat Hariri door de Saudi’s is gegijzeld. Volgens de Libanese media is hij gedwongen om af te treden door de Saudi-Arabische regering, zodat zij de druk op de Libanese regering, en dus Hezbollah, kunnen verhogen.

Hariri kwam zondag aan in Parijs voor een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron. Dinsdag vliegt hij naar Caïro om de Arabische Liga te bezoeken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.