Familie Mugabe onder huisarrest na militaire machtsgreep

15 november 2017Leestijd: 3 minuten
Tank op straat in Harare. Foto:AFP

Staatsgreep in Zimbabwe? Het leger beweert van niet, maar bevestigt wel de macht naar zich te hebben toegetrokken. Noodzakelijk, verklaart een bevelhebber, om ‘criminelen in de omgeving van president Robert Mugabe te neutraliseren’.

Dat meldt persbureau Reuters. De ‘criminelen zorgden voor sociale en economische onrust’, aldus het communiqué van de militaire top. Ook is Robert Mugabe in handen van het leger. De 93-jarige president en zijn familie zijn in veiligheid gebracht, is de officiële lezing.

Robert Mugabe en zijn familie staan onder huisarrest. Dat heeft Mugabe bevestigd aan de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma

Geruchtenstroom ging vooraf aan coup

Woensdagmiddag kwam een geruchtenstroom op gang over een mogelijke militaire coup toen vijf tanks arriveerden bij het presidentieel paleis in de hoofdstad Harare. Kort daarop ontstond er een run op pinautomaten en banken. ’s Avonds werden er explosies gemeld in de hoofdstad.

We moeten ten strijde trekken tegen uitwassen in VN, schreef Philip van Tijn eerder 

In de loop van de avond bleek het leger ook de nationale staatszender in handen te hebben. Op een ingelaste persconferentie sprak de militaire officier S.B. Moyo de bevolking toe. ‘We grijpen alleen in tegen criminelen rond Mugabe die de economische en sociale malaise in het land veroorzaken. Het doel is om ze terecht te stellen.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Geen staatsgreep, wel dreigende taal

Het leger ontkent dat er sprake is van een staatsgreep. ‘Zodra we onze missie hebben volbracht, verwachten we dat de situatie zal normaliseren.’ Het leger heeft onder anderen de Zimbabwaanse minister van Financiën, Ignatius Chombo, gearresteerd. ‘Elke provocatie zal met gelijke munt worden terugbetaald,’ zegt Moyo.

450 Nederlanders in Zimbabwe

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er momenteel 450 Nederlanders in Zimbabwe. Hen wordt verzocht binnen te blijven en het nieuws goed in de gaten te houden. De Nederlandse ambassade houdt vandaag de deuren gesloten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De regerende Zanu-PF-partij beschuldigde Constantino Chiwenga, de hoogste generaal van het leger, van landverraad, nadat hij dreigde in te grijpen na het ontslag vorige week van de Zimbabwaanse vicepresident Emmerson Mnangagwa.

Woensdagochtend kondigde Mnangagwa via Twitter aan dat hij terug is en riep hij de bevolking op om kalm te blijven en de staatszender nauwlettend in de gaten te houden. Mnangagwa kondigde aan op korte termijn een verklaring af te leggen op televisie.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Aanleiding tot een militaire putsch

Generaal Chiwenga zegt dat ‘het leger niet zal aarzelen om in te grijpen en onze revolutie te beschermen’. Ook klaagde hij dat regeringspartij Zanu-PF is gekaapt door mensen die niet hebben gevochten in de Zimbabwaanse onafhankelijkheidsoorlog. De spanningen tussen het Zimbabwaanse leger en de Zanu-PF-partij van president Robert Mugabe lopen de laatste tijd hoog op. De partij laat in een verklaring weten dat Chiwenga’s uitlatingen ‘duidelijk zijn georkestreerd om de nationale vrede en stabiliteit te verstoren’ en ‘oproer te veroorzaken’.

Chiwenga, zeer populair onder militairen, sprak zich eerder uit tegen Mugabes besluit om Mnangagwa te ontslaan. Mnangagwa leek de favoriet om de 93-jarige Mugabe op te volgen. Met zijn val leek de weg vrijgemaakt voor Mugabes vrouw Grace om hem op korte termijn op te volgen als president.

De 52-jarige Grace ligt goed bij de machtige jongerenbeweging van de partij, maar is minder populair onder veteranen van de Zimbabwaanse onafhankelijkheidsoorlog. Die strijders genoten eerder een bevoorrechte positie in de Zanu-PF, maar moeten steeds vaker wijken.