Verenigde Naties

WHO trekt benoeming Mugabe tot ambassadeur in na heftige kritiek

22 oktober 2017

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de benoeming van president Robert Mugabe van Zimbabwe tot goodwill-ambassadeur ingetrokken. De benoeming stuitte namelijk op fors verzet.

WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus laat in een verklaring weten dat hij de benoeming intrekt na het ‘bestuderen van de bezwaren’.

Aandacht voor chronische ziektes in Afrika

Mugabes benoeming tot ambassadeur van de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (VN) werd woensdag bekendgemaakt. Hij zou in Afrika aandacht moeten gaan genereren voor niet-overdraagbare chronische ziektes. Maar op de aanstelling kwam een stortvloed van kritiek vanuit de internationale gemeenschap. Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken noemde het bijvoorbeeld een ‘stuitend, slecht en bizar idee’.

Minister Lillianne Ploumen (PvdA) voor Ontwikkelingssamenwerking noemde het volstrekt ongeloofwaardig als Mugabe optreedt namens de WHO, ook gezien de slechte staat van de zorg in zijn land. De MDC, de belangrijkste oppositiepartij in Zimbabwe, noemde de keuze van de WHO belachelijk.

Ook UN Watch, de waakhond die controleert of de VN zich aan haar eigen handvest houden, reageerde verbijsterd. ‘De regering van Mugabe heeft mensenrechtenactivisten gevangengezet, de democratie om zeep geholpen en de gezondheidszorg te gronde gericht.’

Groot-Brittannië noemde de aanstelling ‘verrassend en teleurstellend’, en de Amerikanen reageerden eveneens teleurgesteld. Mugabe maakt zich in zijn land schuldig aan talloze mensenrechtenschendingen en het verwoesten van zijn economie, aldus het westen.

IJzeren vuist

Het zou de bedoeling zijn geweest dat Mugabe zich uit naam van de VN-gezondheidsorganisatie gaat inzetten voor een effectievere aanpak van niet-overdraagbare ziekten als kanker en diabetes. Maar juist onder het regime van Mugabe is het gezondheidssysteem in Zimbabwe ingestort.

Mugabe regeert in Zimbabwe al tientallen jaren met ijzeren vuist. Veel ziekenhuizen hebben geen geld om artsen en verplegend personeel behoorlijk te betalen. Ook kampen ze met een gebrek aan medicijnen en apparatuur. Mugabe zelf maakt voor zijn eigen medische zorg geregeld tripjes naar het buitenland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.