EU wil onderzoek naar rechtsstaat Malta na dood journalist

15 november 2017Leestijd: 1 minuut

De Europese Commissie moet onderzoek doen naar de rechtsstaat in Malta. Het Europees Parlement riep daar woensdag in Straatsburg met grote meerderheid (466 tegen 49) toe op.

Veel parlementariërs vrezen dat het onderzoek naar de vorige maand vermoorde journalist Daphne Caruana Galizia niet onafhankelijk verloopt. In de kleinste EU-lidstaat zijn corruptie en witwaspraktijken wijdverbreid. Het parlement besloot eerder al een delegatie naar Malta te sturen om hiernaar onderzoek te doen.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zei dinsdag in een debat dat de Maltese regering het moordonderzoek voortvarend aanpakt en daarvoor ook internationale hulp heeft ingeroepen, waaronder een Nederlands team. Hij zei het jammer te vinden dat Malta niet meedoet met het Europese Openbaar Ministerie, dat in de toekomst fraude met EU-geld gaat onderzoeken.

Een onderzoeksmissie en de daaropvolgende analyse hebben volgens Timmermans uitgewezen dat er geen ‘algemene zorgen’ zijn dat Malta de regels rond witwassen overtreedt, maar dat het wel beter kan.