Malta: bom die journalist doodde werd op afstand gedetoneerd

19 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
De dood van Daphne Caruana Galizia zorgt voor schok en verdriet onder de Maltese bevolking - Foto: AFP

De Maltese autoriteiten geven donderdag meer details vrij over de aanslag op onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia. Zij kwam maandag om het leven toen een krachtige bom haar auto opblies.

Volgens de politie was de bom onder haar auto gemonteerd, en werd hij van veraf tot ontploffing gebracht, meldt een woordvoerder van de regering tijdens een persconferentie in de Maltese hoofdstad Valletta.

Zoons willen dat Muscat aftreedt

Caruana Galizia (53) was Malta’s bekendste onderzoeksjournalist en immens populair onder de eilandbewoners. Toen zij maandag haar huis verliet in het dorp Bidnija, stapte ze in haar Peugeot 108 en werd niet veel later op weg opgeblazen.  Haar lichaam wordt uit de auto geslingerd en het wrak belandt in een veld naast de weg.

De Maltese premier Joseph Muscat loofde woensdag een beloning uit voor degene die met tips kan komen over haar dood. De drie zoons van Caruana Galizia veroordelen het voorstel van Muscat echter en roepen hem op om af te treden. Volgens hen moet hij politieke verantwoordelijkheid nemen voor de dood van hun moeder. Het is de eerste moord op een journalist sinds Malta in 1964 de onafhankelijkheid uitriep.

Muscat reageerde op de verklaring van haar zoons en gaf aan niet op te stappen, en vloog donderdag naar Brussel voor een tweedaagse EU-top.

Ferme criticus van regering

Caruana Calizia was een ferme criticus van de regering van Muscat. Haar blog maakte haar immens populair en trok al snel meer lezers dan alle nieuwskranten op het eiland bij elkaar. In haar blog doet ze in vlijmscherpe bewoordingen de ene na de andere onthulling over corrupte politici op het eiland. Die onderhouden volgens haar nauwe banden met de lokale maffia.

In een van haar laatste blogposts haalt ze zich de woede van premier Joseph Muscat op de hals. Zijn vrouw Michelle en twee vertrouwelingen zouden verbonden zijn aan het bedrijf Egrant in Panama. Egrant wisselde grote sommen geld uit met een bank in Azerbeidzjan en stond vermeld in de zeer belastende documenten Panama Papers. Van deze fiscale constructie zouden de drie flink hebben geprofiteerd. Muscat schreef in paniek nieuwe verkiezingen uit, maar Caruana Galizia’s beschuldigingen stonden zijn herverkiezing niet in de weg.

Door de vele onthullingen op haar blog maakt de journaliste veel vijanden. De Amerikaanse website Politico noemt haar een eenpersoons-Wikileaks. Twee weken voor haar dood deed ze al aangifte bij de politie. Ze zou met de dood zijn bedreigd.

Bij het detoneren van de bom werd waarschijnlijk een mobiele telefoon gebruikt, zegt de woordvoerder donderdag. Britse en Nederlandse onderzoeksteams zijn ingeschakeld om de Maltese autoriteiten bij te staan. Volgens een lokale politiebron werden er vermoedelijk krachtige Semtex-explosieven gebruikt. Als dat klopt, dan zou dat voor het eerst zijn in Malta. Het ging in ieder geval om een zeer krachtige bom.