Strijd tussen soennieten en sjiieten wordt steeds openlijker

09 november 2017Leestijd: 2 minuten
Een poster van Hariri langs de snelweg vlakbij de Libanese stad Tripoli - Foto: AFP

De autoriteiten in Saudi-Arabië roepen hun burgers op Libanon onmiddellijk te verlaten. Saudische burgers die van plan waren om naar Libanon af te reizen, worden bovendien gevraagd die plannen af te blazen.

Het is nog niet duidelijk waarom Saudiërs worden opgeroepen te vertrekken uit Libanon: in een verklaring aan het staatspersbureau SPA wordt slechts gerept over de ‘omstandigheden’ in het land.

Libanon denkt dat premier wordt vastgehouden

Volgens regeringsbronnen denkt Libanon dat Hariri wordt vastgehouden in Saudi-Arabië. De Libanese premier Saad al-Hariri kondigde onlangs vanuit Saudi-Arabië zijn vertrek aan. Hij zei te vrezen voor een aanslag op zijn leven en bekritiseerde de Libanese Hezbollah-beweging en haar bondgenoot Iran.

De radicale Hezbollah en Iran zijn als sjiieten beiden aartsrivalen van het overwegend soennitische Saudi-Arabië. De spanningen tussen de sjiieten en soennieten lopen weer op in de regio. Saudi-Arabië staat aan het hoofd van een internationale Arabische coalitie die de Houthi-rebellen met straaljagers onder vuur neemt. Bij de bombardementen zijn al veel burgers om het leven gekomen. De raketaanval moet daarom worden gezien als vergelding, aldus de sjiitische rebellen.

200 mensen opgepakt in corruptieonderzoek

De Saudische procureur-generaal Saud al-Mojeb kondigt donderdag overigens aan dat in drie jaren van corruptieonderzoek in het koninkrijk de autoriteiten zoeken naar tenminste 100 miljard dollar. Ruim 200 mensen zouden hiervoor ter verantwoording zijn geroepen. Eerder deze week verklaarde de procureur dat de arrestatiegolf van afgelopen weekend slechts de eerste fase is geweest van een langlopende strijd tegen corruptie.

Volgens Mojeb zijn er 208 mensen over ‘systematische corruptie en verduistering’ in Saudi-Arabië verhoord. Zeven van hen zijn zonder aanklacht vrijgelaten. Volgens de procureur zijn er bovendien tal van bankrekeningen geblokkeerd, alleen van personen en niet van bedrijven.