buitenland

Waar is Saudi-Arabië mee bezig in Jemen?

17 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Saudi-Arabië krijgt enorme kritiek van onder meer de Verenigde Naties na een bombardement op een markt in het noorden van Jemen. Daarbij vielen veel burgerdoden, naar het zich nu laat aanzien meer dan honderd. Eerder werd nog gesproken over een dodental van 65.

De bommen vielen op de stad Mastaba, ten noordwesten van de hoofdstad Sana’a. De Verenigde Naties hebben een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen. Volgens de organisatie gaat het hier om een van de dodelijkste incidenten sinds het begin van het conflict.

Inmiddels zouden 6.000 mensen om het leven zijn gekomen nadat Saudi-Arabië zich met het conflict ging bemoeien. Foto’s van volledig verbrande lijken en lichaamsdelen verspreid over de markt, gingen de afgelopen uren rond op sociale media.

Geschrokken?

Volgens de Saudische legerwoordvoerder Ahmed al-Asiri is het niet zeker dat zijn land verantwoordelijk is voor de in totaal drie luchtaanvallen. Het zou kunnen zijn dat anderen hierachter zitten, suggereerde hij, en kondigde terloops een eigen onderzoek aan naar het incident.

Maar de Saudiërs lijken toch wat geschrokken van de kritiek, en hebben aangekondigd om de militaire operatie boven en in buurland Jemen terug te schroeven, schrijft Deutsche Welle. De aankondiging betekent volgens Al-Asiri niet dat de coalitie stopt met luchtsteun aan de Jemenitische strijdkrachten, die de Houthi-rebellen en islamitische militanten bevechten.

Nieuwste belofte

De vraag is wat de nieuwste belofte waard is. Vorig jaar april kondigde Riyad plotseling aan te stoppen met de bombardementen op doelen in Jemen. Er moest een nieuwe operatie op gang komen onder de naam ‘Herstel van de Hoop’. Volgens Saudische media moest een dergelijke operatie zicht bieden op een ‘politieke oplossing’ voor Jemen.

Maar daarvan is na een jaar bombarderen nog altijd geen sprake. De sjiitische Houthi’s – gesteund door het eveneens sjiitische Iran (aartsrivaal van het soennitische Saudi-Arabië) zitten nog altijd stevig in het zadel in een groot deel van Jemen. Wel zijn er onderhandelingen gaande tussen de Houthi’s en de Saudiërs in een poging het conflict te beëindigen. Het bloedbad in Mastaba zet de verhoudingen alleen maar verder op scherp.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.