Corruptie

CDU-politicus weg uit Raad van Europa na omkoopschandaal

08 november 2017

De Duitse CDU-politicus Karin Strenz ruimt het veld na beschuldiging van omkoping door de Azerbeidzjaanse regering. Strenz zat als Duitse afgevaardigde in de Raad van Europa.

Haar situatie is onhoudbaar geworden, schrijft ze in een brief in handen van het Duitse weekblad Der Spiegel. De politicus hield zich al weken stil. In september werd ze bij de Duitse verkiezingen herkozen voor de Bondsdag, maar ze zou hier nog niet zijn gezien.

Duitse media onthulden eerder dat Strenz in 2014 en in 2015 geldbedragen van tussen de 7.500 en 15.000 euro zou hebben ontvangen van Line M-Trade, een bedrijf dat in handen is van de voormalige CSU-politicus Eduard Lintner. Lintner is nu lobbyist. Zijn bedrijf wordt financieel gesteund door de Azerbeidzjaanse regering.

Omtzigt verzocht Strenz om openheid

In een brief verzocht Tweede Kamerlid en collega Pieter Omtzigt (CDA) Strenz om openheid van zaken te geven over de betaling die zij had ontvangen van Azerbeidzjan. Hij en Strenz zaten samen in de EVP-fractie in de Raad van Europa. Omtzigt gaf haar 17 november als deadline voor een reactie.

Strenz is niet het eerste fractielid dat in opspraak raakt. Onlangs nam de leider van de EVP-fractie, Axel Fischer, ontslag omdat hij er herhaaldelijk van was beschuldigd dat hij te weinig zou doen om de schandalen rond Azerbeidzjaans geld in zijn fractie aan te pakken. Zo werd in december 2016 duidelijk dat een voormalige leider van de EVP-fractie, Luca Volontè, in totaal 2,39 miljoen euro had ontvangen van Azerbeidzjan.

Onderzoek naar corruptie binnen de Raad van Europa

In juni werd bekend dat er na maandenlang getouwtrek een onderzoek komt naar corruptie en omkoping binnen de Raad van Europa. Pedro Agramunt, de voormalige voorzitter van de Parlementaire Vergadering probeerde daar eerder een stokje voor te steken. Hij zelf stapte in oktober op omdat hij zeven maanden daarvoor een Russische delegatie vergezelde tijdens een bezoek aan de Syrische president Bashar al-Assad. De reis werd gesponsord door de Syrische regering, een regime dat sterk wordt veroordeeld door de Raad van Europa.

De onderzoekscommissie zal zich ook richten op de zaak van Strenz.

Bij de Raad van Europa, de waakhond van democratie en mensenrechten in Europa, zijn 47 landen lid, waaronder Rusland, Turkije en Azerbeidzjan. De Raad bestiert het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, waarvan de rechters worden aangewezen door de Parlementaire Assemblee. De Assemblee is een samenstelling van nationale parlementsleden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.