Groot-Brittannië

‘Brexit-minister hield informatie achter’

28 november 2017

De positie van David Davis, de minister die namens het Verenigd Koninkrijk de onderhandelingen over uittreding uit de Europese Unie leidt, is in gevaar gekomen. Bekend is geworden dat hij informatie uit rapporten over de Brexit voor het Lagerhuis wegliet.

De 850 pagina’s, die parlementsleden in een stemming eerder deze maand opvroegen, zijn aan de parlementsleden en het Brexit-comité overhandigd. Maar de documenten zijn incompleet.

Volgens de oppositie heeft Davis doelbewust informatie die de regering slecht uitkomt laten schrappen. Die informatie is niet terug te vinden in analyses over de betekenis van de Brexit voor 58 industriële sectoren. Davis zou hebben geweigerd informatie te geven over zaken die marktgevoelig zijn of die van invloed kunnen zijn op de Britse positie in de onderhandelingen.

Waar staan we nu met de Brexit? Lees dit duidende artikel van Lia van Bekhoven: 

 

Britten klampen zich vast aan mythische Empire

Taak opgeëist

Labour-parlementslid Hilary Benn, tevens voorzitter van het Brexit-comité, heeft de taak van publicatie al opgeëist. Volgens hem is het aan het comité om te beslissen wat er wel en niet wordt gepubliceerd. Het bezwaar dat het respecteren van de geheimhouding niet aan het comité kan worden toevertrouwd, schuift hij terzijde.

De oppositie dreigt Davis aan te klagen vanwege minachting van het parlement. Volgens Pete Wishart van de Scottish National Party was beloofd dat er ‘geen redactie of kwalificatie’ in de analyses zou worden gedaan. Ook het Conservatieve Lagerhuislid Jacob Rees-Mogg is ontstemd. De regering, zegt hij in dagblad The Guardian, komt ‘in constitutioneel opzicht in gevaarlijk vaarwater als ze niet alle informatie verstrekt’.

Tot nu wisten alleen senior ministers en ambtenaren wat er in de documenten stond, die ’s nachts in verscheidene ordners in een kluis worden bewaard, volgens de BBC.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.