CDU-politicus houdt kaken op elkaar over Azerbeidzjaanse omkoping

06 november 2017Leestijd: 2 minuten
De Raad van Europa - Foto: AFP

Het schandaal rondom omkoping van parlementsleden door Azerbeidzjan in de Raad van Europa krijgt nog een staartje. De Duitse CDU-politicus Karin Strenz kampt met druk uit eigen gelederen: ze wordt door de Europese Volkspartij (EVP) om opheldering gevraagd, nadat bleek dat ook zij geld heeft ontvangen van Azerbeidzjan.

Strenz, die sinds de Duitse verkiezingen in september niet meer in de Bondsdag zou zijn verschenen, houdt zich al weken stil.

Geld van een door Azerbeidzjan gesteund bedrijf

Duitse media onthulden eerder dat Strenz in 2014 en in 2015 geldbedragen van tussen de 7.500 en 15.000 euro zou hebben ontvangen van Line M-Trade, een bedrijf dat in handen is van de voormalige CSU-politicus Eduard Lintner, tevens lobbyist voor de Duits-Azerbeidzjaanse relaties. Dat bedrijf wordt financieel gesteund door de Azerbeidzjaanse regering. Lintner zelf gaf eerder toe geld van Azerbeidzjan te hebben ontvangen, maar beweerde niet te weten waar het geld vandaan kwam.

In een brief verzoekt CDA-Kamerlid en EVP-collega Pieter Omtzigt Strenz om openheid van zaken te geven over de betaling die zij ontving van Azerbeidzjan. Niet alleen haar geloofwaardigheid en reputatie staan op het spel, maar die van de hele fractie, aldus de brief. Tot nu toe klinkt er radiostilte van haar kant. Omtzigt geeft haar 17 november als deadline voor reactie.

Reeks aan corruptieschandalen in Raad van Europa

De Raad van Europa (RvE) in Straatsburg werd dit jaar meermaals geplaagd door corruptieschandalen, onder meer rond Azerbeidzjan. Het leidde vorige maand bijvoorbeeld nog tot het opstappen van assembleevoorzitter Pedro Agramunt. De parlementaire assemblee van de RvE kampte het afgelopen jaar met diverse corruptieschandalen. Zo moest eerder Jordi Xuclà – voorzitter van de liberale ALDE/PACE-fractie in de parlementaire assemblee – het veld ruimen naar aanleiding van het bezoek aan de Syrische president Bashar al-Assad.

Eerder werd bekend dat er sprake is van zogenoemde kaviaar-diplomatie. Ex-fractievoorzitter van de EVP Luca Volontè gaf publiekelijk toe dat hij ruim 2,3 miljoen euro had ontvangen van Azerbeidzjan. Voor die omkoping wordt hij nu vervolgd door de Italiaanse justitie.

Hoewel ngo’s als Amnesty International de noodklok luiden over de mensenrechtensituatie in het land, vooral met betrekking tot de situatie van politieke gevangenen, is Azerbeidzjan nog nooit op de vingers getikt door de Raad voor politieke gevangenen. Terwijl die als waakhond van de mensenrechten in Europa geldt.

Onderzoek richt zich ook op Strenz

In juni werd bekend dat er na maandenlang getouwtrek een onderzoek komt naar corruptie en omkoping binnen de RvE. De opgestapte Agramunt was een van de leidende figuren die consequent dwars lagen bij het opstarten van een corruptieonderzoek.

De onderzoekscommissie zal zich nu ook richten op de zaak van Strenz. Zij is net herkozen voor de Bondsdag, maar het is nog niet duidelijk of zij zich zal terugtrekken uit de Raad van Europa. De Duitse CDU heeft Axel Fisher – de huidige EVP-voorzitter – en Strenz in elk geval niet meer voorgedragen om in de assemblee te blijven.