Na corruptieschandalen neemt assembleevoorzitter Raad van Europa ontslag

06 oktober 2017Leestijd: 3 minuten
De Raad van Europa debatteert - Foto: AFP

De controversiële Spanjaard Pedro Agramunt, voorzitter van het parlementaire assemblee van de Raad van Europa (RvE), heeft zijn ontslag ingediend. Zijn positie stond al langere tijd ter discussie en in april werden hem zijn bevoegdheden ontnomen.

Maandag hing hem een motie van wantrouwen boven het hoofd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bij de Raad van Europa, de waakhond voor democratie en mensenrechten, zijn 47 landen lid, waaronder Rusland, Turkije en Azerbeidzjan. De Raad bestiert het Mensenrechtenhof in Straatsburg waarvan de rechters worden aangewezen door de Parlementaire Assemblee die is samengesteld uit nationale parlementsleden.

Door Assad gesponsord bezoekje aan Syrië

Agramunt, afkomstig van de Europese Volkspartij (EVP), kwam eerder in opspraak na een reis in maart met een delegatie van het Russische parlement aan de Syrische president Bashar al-Assad. Die trip werd gesponsord door de regering van Assad, een regime dat sterk veroordeeld is door de Raad van Europa. De Europese parlementariërs vonden die actie onaanvaardbaar.

Agramunt erkende eerder al dat hij fout zat, en bood destijds zijn excuses aan. Het vertrouwen van de andere partijen was hij al langere tijd verloren, maar in juni zegde ook de EVP het vertrouwen in Agramunt als assembleevoorzitter op. Agramunt heeft altijd volgehouden aan te blijven zitten als voorzitter totdat zijn eigen partij dat niet meer zou willen. Dat was in juni dus al het geval.

Het ontslag van Agramunt is vooral van symbolische aard. Volgens de regels kon hij namelijk niet worden gedwongen op te stappen, maar zijn bevoegdheden is hij wel kwijtgeraakt. Al sinds april mag hij geen officiële bezoeken en verklaringen meer afleggen tijdens de vergadering.

Partijdigheid en vermoedens van omkoping

De parlementaire assemblee van de RvE kampte het afgelopen jaar met verschillende corruptieschandalen. Zo moest eerder Jordi Xucla – voorzitter van de liberale ALDE/PACE-fractie in het parlementaire assemblee – het veld ruimen naar aanleiding van het bezoek aan Assad.

Hij kwam daarmee in een belangenverstrengeling terecht, aangezien hij ook co-rapporteur voor Oekraïne was. Omdat de Raad ervoor verantwoordelijk is om Oekraïne op de vingers te tikken, maar Xucla tegelijkertijd een Russisch staatsvliegtuig heeft gebruikt voor een buitenlands bezoek, werd hij niet meer als onpartijdig beschouwd. Rusland bezet volgens de Raad immers een deel van Oekraïne. Voor het eerst nam de Assemblee iemand het rapporteurschap af vanwege partijdigheid.

Ook gaf eerder de ex-fractievoorzitter van de EVP Luca Volontè toe dat hij miljoenen had ontvangen van Azerbeidzjan. Hoewel NGO’s als Amnesty International de noodklok luidden over de mensenrechtensituatie in het land, vooral met betrekking tot de situatie rondom politieke gevangenen, is Azerbeidzjan nog nooit op de vingers getikt door de raad voor politieke gevangenen. Terwijl die als waakhond van de mensenrechten in Europa geldt. Er gaan binnen de muren van de RvE dan ook al jarenlang geruchten over omkoping.

In juni werd bekend dat er na maandenlang getouwtrek een onderzoek komt naar corruptie en omkoping binnen de RvE. Agramunt was een van de leidende figuren die consequent dwarslagen bij het opstarten van een corruptieonderzoek.