Zaag gevonden in moordzaak Kim Wall

12 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Kim Wall. Foto:AFP

In een baai bij Kopenhagen hebben duikers donderdag een zaag gevonden die mogelijk verband houdt met de zaak van de vermoorde Zweedse journalist Kim Wall. Op dezelfde plek werden eerder ledematen en de romp van het slachtoffer gevonden.

De Deense uitvinder Peter Madsen wordt verdacht van moord op de journalist. Hij zit vast. Hij zou de stoffelijke resten in stukken hebben gesneden en in zee gegooid om de oorzaak van haar dood te verhullen. De zaag werd gevonden nabij de route die Madsen volgens zijn verklaringen had gevaren.

Als vermist opgegeven

Wall werd op 11 augustus als vermist opgegeven toen ze niet terugkwam van een interview met de duikbotenmaker. Haar naakte romp werd op 21 augustus in een baai bij Kopenhagen gevonden. Haar hoofd en ledematen werden vrijdag gevonden in een verzwaarde tas.

Madsen verklaarde eerder over Walls dood dat ze een luik van 70 kilo op haar hoofd had gekregen en hij haar daarna een zeemansgraf gaf. De politie gelooft dit niet, de schedel van de journalist was bij vondst intact. Onderzoek op haar lichaam wijst uit dat ze zeker vijftien keer met een mes werd gestoken. Ook bleek de duikboot UC3 Nautilus – met mogelijk DNA-sporen van Wall – opzettelijk tot zinken gebracht.

Harde schijf

Op de harde schijf van Madsen troffen rechercheurs filmpjes aan waarin is te zien hoe vrouwen gruwelijk worden vermoord, in sommige gevallen gewurgd en in andere gevallen onthoofd. Volgens een politiefunctionaris gaat het onderzoeksteam ervan uit dat de gevonden filmpjes echt zijn. Volgens Madsen hebben anderen de beelden op zijn schijf gemanipuleerd.

Zweedse en Deense rechercheurs lieten dinsdag weten dat ze oude zaken gaan heropenen die overeenkomsten vertonen met die van Wall. In het bijzonder kijken ze naar de onopgeloste moord op een 22-jarige Japanse toerist. Haar romp werd in 1986 gevonden in de haven van Kopenhagen.

Zaken in provincie Skåne

Ook in de Zweedse provincie Skåne worden zaken waarbij lichamen in stukken werden gesneden onder de loep genomen. De politie onderzoekt of het DNA van Madsen een match met deze cold-cases oplevert. In het gebied zijn in totaal 120 zaken onopgelost.

Na eerdere verklaringen houdt Madsen sinds woensdag volgens de Deense politie de kaken stijf op elkaar. ‘Hij wil nu niet praten, maar is daartoe ook niet verplicht’, zei rechercheur Jens Moeller Jensen.

Meer nieuws over moord en doodslag op elsevierweekblad.nl: Met 108 slachtoffers nu al evenveel moorden als in heel 2016