Criminaliteit

Met 108 slachtoffers nu al evenveel moorden als in heel 2016

22 september 2017Leestijd: 2 minuten

Inclusief de vermoedelijke liquidatie in Spijkenisse gisteravond zijn dit jaar al 108 moorden gepleegd, evenveel als in heel 2016. Na jarenlange daling stijgt het moordcijfer voor het eerst weer, blijkt uit eigen onderzoek van Elsevier Weekblad.

Met 108 moorden tot nu toe is het laagterecord van vorig jaar op 21 september al bereikt. Opvallend is het aantal liquidaties: nu al zeker negentien. Dat zijn er twee keer zo veel als in de afgelopen jaren. Meestal gaat het om afrekeningen in het drugsmilieu. Ook het toegenomen aantal ripdeals (het afpakken van drugs of geld) tekent de verharding in de onderwereld. Dit extreme geweld is een van de verklaringen voor de stijging in 2017.

Ook het hoge aantal Poolse slachtoffers springt in het oog: nu al negen. In voorgaande jaren waren Polen eveneens oververtegenwoordigd. Vaak gaat het om uit de hand gelopen vechtpartijen tussen dronken (seizoens)arbeiders.

Moordcijfer contrasteert met 2016

Het moordcijfer van vorig jaar was het laagste sinds Elsevier in 1992 begon om het aantal moorden in één jaar te registreren. Het is meer dan gehalveerd: van 260 in 1992 naar 108 in het afgelopen jaar.

Belangrijkste verklaring is onze veranderde levensstijl: sinds de opkomst van internet en smartphones blijven jong en oud meer binnen en lopen daardoor minder risico. Ook zijn er minder heroïneverslaafden die alles doen om te ‘scoren’. Verder speelt de snel toenemende vergrijzing een rol: ouderen plegen minder geweldsdelicten en gaan bijna niet meer uit.

De afgelopen 25 jaar – in de periode 1992-2016 – zijn 4.974 moorden gepleegd. Dat zijn er gemiddeld 199 per jaar. In de jaren negentig lag dit gemiddelde met 250 veel hoger – met een uitschieter van 281 in 1995. Tussen 2002 en 2011 waren het er gemiddeld 185. De laatste jaren zette de daling gestaag door naar gemiddeld 125 per jaar. Grofweg wordt 80 procent van de zaken opgelost.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.