Verdere escalatie Catalonië dreigt na deze woorden van Rajoy

08 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Spanjaarden protesteren voor de eenheid van hun land - bron:AFP

De Spaanse premier Mariano Rajoy sluit niet uit dat hij het parlement van Catalonië naar huis stuurt en nieuwe verkiezingen organiseert in de opstandige deelregio van Spanje. De grondwet geeft de premier via artikel 155 deze mogelijkheid.

Tot op heden was Rajoy tamelijk vaag over deze mogelijkheid, maar in een interview met het Spaanse dagblad El Pais dat zaterdagavond laat verscheen, maakt de premier duidelijk dat hij geen middel schuwt.

Extremisten en radicalen in Catalonië

‘Ik sluit niets uit dat binnen de grenzen van de wet past. Idealiter zou het niet nodig zijn dergelijke extreme maatregelen te treffen, maar als het noodzakelijk is om zaken tegen te houden, sluit ik het niet uit.’ De Catalanen moeten volgens Rajoy nu stappen zetten om erger te voorkomen. Hij wil alleen met hen rond de tafel als zij hun toon matigen: ‘Ik hoop dat het gematigde en het aan de welvaart bijdragende Catalonië terugkeert. Het mag niet in de handen vallen van extremisten en radicalen,’ zegt Rajoy, waarbij hij ook verwijst naar CUP, de extreemlinkse partij die voor onafhankelijkheid is.

Deze partij is de coalitiepartner van de Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont en heeft dus flink wat in de melk te brokkelen. Rajoy wijst een bemiddelingspoging, bijvoorbeeld van de Europese Unie, vooralsnog van de hand. De Catalaanse regering zou wel oren hebben naar zo’n bemiddelaar, maar Spanje eist dat eerst het pad naar onafhankelijkheid wordt verlaten.

Guarda Civil maakte korte metten met kiezers

De premier liet vorige week zondag al zien waartoe hij in staat is. Hij stuurde agenten van de Guarda Civil af op de kiezers die zich verzamelden bij de stemlokalen in Catalonië. Daarbij kwam het tot buitensporig geweld. Mensen werden aan hun haren van de stembussen weggesleept en stemmentellers moesten rennen voor hun leven. Er vielen meer dan 800 gewonden. Bij het referendum vorige week stemde ruim 90 procent van de Catalanen voor onafhankelijkheid. Daarom wil Puigdemont van Catalonië misschien dinsdag al de onafhankelijkheid uitroepen in het Catalaanse parlement. Als dat gebeurt, dreigt de boel in rap tempo te escaleren.

Een vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Catalonië heeft vrijdag openlijk zijn excuses aangeboden voor de bikkelharde politie-acties >

Tienduizenden Spanjaarden hebben zaterdag in diverse steden gedemonstreerd voor een overleg over Catalonië. Onder het motto ‘Praten we?’ kwamen zij samen voor de stadhuizen van onder meer de Spaanse hoofdstad Madrid en Barcelona, de hoofdstad van de regio Catalonië die zich wil afscheiden van Spanje. Niet ver van de demonstratie in Madrid waren bij een tweede actie duizenden mensen bijeengekomen om te demonstreren tegen de onafhankelijkheid van Catalonië.