Madrid verandert toon en maakt excuses aan Catalonië

06 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
De geest is uit de fles in Catalonië - bron:AFP

Een vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Catalonië heeft vrijdag openlijk zijn excuses aangeboden voor het door de regering aangestuurde politieoptreden tijdens het referendum. Daarbij vielen bijna 900 gewonden.

‘Als ik de beelden zie en besef dat er mensen zijn geslagen, geduwd en in het ziekenhuis beland, kan ik niet anders dan dit intens betreuren en excuses maken namens de agenten,’ zei Enric Millo in een tv-interview.

Het is de eerste keer dat de Spaanse regering haar excuses aanbiedt voor de gewelddadige confrontaties van afgelopen zondag. De verontschuldiging kan worden gezien als een voorzichtige toenadering tot de Catalaanse leiders die de onafhankelijkheid willen uitroepen. De Europese Unie zal een eventuele afscheiding niet erkennen.

Illegaal verklaard

Het referendum was door het Spaanse Constitutioneel Hof al bij voorbaat illegaal verklaard, maar Catalaanse autoriteiten lieten het zondag toch doorgaan. Hierop greep de politie hard in. Van de Catalanen stemde 90 procent voor afscheiding. Veel nee-stemmers bleven thuis.

Het geweld leidde wereldwijd tot verontwaardiging. Honderdduizenden Catalanen gingen dinsdag uit protest de straat op. De Catalaanse regio-president Charles Puigdemont zei een dag later dat hij komende maandag de onafhankelijkheid wil uitroepen. Hiervoor moet het Catalaanse parlement in Barcelona bijeenkomen. De bijeenkomst is verboden, opnieuw door het Constitutioneel Hof.

Onderzoek naar kopstukken

Het Hof begon woensdag een onderzoek naar diverse kopstukken van de Catalaanse opstand die worden verdacht van opruiing, onder wie het hoofd van de Catalaanse politie. Hij zou een demonstratie bij Catalaanse regeringsgebouwen uit de hand hebben laten lopen.

Puigdemont waarschuwde Madrid woensdag niet in te grijpen in het afscheidingsproces. ‘Dat zou een fout zijn die alles verandert.’ Momenteel zou er volgens de premier geen contact zijn met de Spaanse regering.