Puigdemont wil mogelijk politiek asiel in België

30 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
De Catalaanse leider Carles Puigdemont - Foto: AFP

De afgezette regionale Catalaanse leider Carles Puigdemont neemt mensenrechtenadvocaat Paul Bekaert in de arm. Of de leider informeerde naar mogelijkheden om asiel aan te vragen in België, kan de advocaat omwille van zijn beroepsgeheim niet bevestigen.

Bekaert wilde ook niet kwijt of hij de afgezette Catalaanse leider in Brussel ontmoette. ‘Maar hij is wel in België’, zegt de advocaat, die is gespecialiseerd in mensenrechten. Persbureau Reuters meldde eerder vandaag dat Puigdemont in Brussel is, samen met een aantal andere Catalaanse leiders.

Puigdemont en andere leden van zijn ontslagen regering waren volgens Spaanse media vanuit Catalonië naar het Franse Marseille gereden, waar ze op het vliegtuig stapten. De Catalanen zouden mogelijk van plan zijn asiel aan te vragen in België.

Verdacht van rebellie

Puigdemont verlaat de Spaanse deelregio op het moment dat het Spaanse Openbaar Ministerie aangeeft dat het hem en andere Catalaanse politici gaat vervolgen. Zij worden onder meer verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld, zei procureur-generaal José Manuel Maza maandag in Madrid. Gaat de zaak door, dan hangt Puigdemont dertig jaar cel boven het hoofd.

Maza wees volgens dagblad El País twintig verdachten aan. Onder hen bevindt zich ook de rechterhand van Puigdemont, Oriol Junqueras. De rechter moet de aanklachten nog goedkeuren.

‘Asielaanvraag mogelijk’

De Belgische staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken stelde eerder dat Puigdemont in theorie politiek asiel zou kunnen aanvragen in België. ‘Het is niet aan mij om een welkomstcomité te organiseren, maar als Catalanen asiel aanvragen in België dan is dat volgens de wet mogelijk,’ stelde hij volgens Belgische media.

De Belgische premier Charles Michel vroeg zijn staatssecretaris daarop om ‘geen olie op het vuur te gooien’. Michel liet zondag aan persbureau Belga weten dat asiel voor Puigdemont niet aan de orde is. ‘Wij herhalen onze oproep tot dialoog,’ aldus de premier.

Ontsloeg Puigdemont en medebestuurders

De Spaanse regering ontsloeg Puigdemont en zijn medebestuurders nadat het Catalaanse regioparlement zich vrijdag had uitgesproken voor onafhankelijkheid. Het Catalaanse regiobestuur is de drijvende kracht achter het niet-officiële onafhankelijkheidsreferendum van afgelopen 1 oktober. Madrid zag die stemming als illegaal en erkent de uitslag niet.

Dat Madrid het bestuur van het autonome Catalonië overnam, leidde maandag niet tot grootschalige ongeregeldheden. Het bleef rustig op straat. Ook verschenen de meeste docenten, agenten en brandweerlieden voor zover bekend gewoon op hun werk.