Onafhankelijkheid verklaard of niet? Spanje klaar met Catalaanse radiostilte

15 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
De Spaanse premier Rajoy dreigt met het inroepen van Artikel 155 van de Grondwet - Foto: AFP

Spanje is klaar met de ambiguïteit van Catalonië. Als de Catalaanse leider Carles Puigdemont geen duidelijkheid kan geven over de vermeende onafhankelijkheidsverklaring, zal Spanje moeten ingrijpen, dreigt minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido.

‘Het antwoord moet helder zijn. ‘Ja’ of ‘nee’. Als hij weer met een ambigue antwoord komt, betekent het dat hij dialoog uitsluit en dus moet de Spaanse regering actie ondernemen.’ waarschuwde Zoido zaterdag.

Eerst onderhandelen

Bij een bijeenkomst van het Catalaanse parlement op dinsdag werd een onafhankelijkheidsverklaring ondertekend, maar Puigdemont ziet af van directe invoering. Hij wil eerst om de tafel om te onderhandelen.

Woensdag vroeg de Spaanse premier Mariano Rajoy het Catalaanse parlement al om opheldering over de vermeende onafhankelijkheidsverklaring.

Rajoy beschuldigde Puigdemont van het zaaien van verwarring, en dreigde artikel 155 van de Spaanse grondwet in te roepen ‘Onze oproep – vooruitlopend op mogelijke maatregelen van de regering op basis van artikel 155. Daarmee kan de Spaanse regering de politieke autonomie van een deelstaat intrekken, wanneer die de wet heeft overtreden.

‘Hij moet burgers de helderheid geven die een kwestie als deze vraagt,’ zei de premier. De Spaanse regering kwam vanochtend in spoedzitting bijeen. Rajoy noemde in zijn speech de crisis ‘de ergste in het 40-jarig bestaan van de democratie’. Ingrijpen ziet hij als noodzakelijk om de orde te herstellen.

Steun

Oppositieleider Pedro Sanchez van de socialisten gaat ervan uit dat Rajoy met zijn vraag tot verheldering ‘artikel 155 al heeft geactiveerd’ en heeft zijn steun toegezegd. Beide partijen hebben besloten dat er een commissie komt die zich het komende halfjaar zal buigen over de ‘modernisering van autonome gemeenschappen’ zoals Catalonië door een grondwetshervorming. ‘Die is erop gericht de deelstaat bij Spanje te houden en niet erbuiten,’ aldus Sanchez.

Een lastig parket voor Puigdemont: bevestigt hij zijn onafhankelijkheidsverklaring, dan grijpt Spanje in. Doet hij dat niet, dan verliest zijn regering mogelijk de steun van de linkse Catalaanse partij CUP, zijn bondgenoten.