Verenigd Koninkrijk

Jaarlijkse speech eindigt in drama voor May

04 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

De speech van de Britse premier Theresa May als afsluiting van de jaarlijkse conferentie van de Conservatieve Partij, is uitgelopen op een drama. Even nadat ze het podium betrad, onderbrak een komiek haar en overhandigde hij May een ontslagdocument.

De komiek Simon Brodkin (artiestennaam Lee Nelson) zat op de voorste rij toen May begon te praten. Hij sprong op en overhandigde haar een zogenoemd P45-formulier, dat normaal gesproken aan mensen wordt gegeven die hun baan opzeggen of ontslag nemen. Brodkin werd afgevoerd en May kreeg de zaal achter zich met de opmerking dat zij wel iemand wist voor zo’n formulier, namelijk oppositieleider Jeremy Corbyn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Stemproblemen onderbreken toespraak

De premier kampte vervolgens met stemproblemen die haar dwongen haar toespraak herhaaldelijk te onderbreken om een glaasje water te drinken. Haar achterban moedigde haar aan verder te gaan.

Terwijl May worstelde, zag het publiek hoe de tekst op een bord achter haar los liet. De F in de zin ‘building a country that works for everyone‘ tuimelde uit de slagzin. De premier werd na de speech omhelsd door haar echtgenoot Philip.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Collega’s spreken waardering uit

Diverse collega’s spraken hun waardering uit voor May. ‘Ze kwam menselijk over,’ zegt minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt tegen de BBC. ‘Mensen in het hele land zijn verkouden en gaan door, net zoals May vandaag deed.’ ‘Enorm respect,’ twittert Ruth Davidson, de leider van de Schotse Conservatieven.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Engelse media spreken van een speech ‘even pijnlijk als haar premierschap’.

‘Dit had het moment moeten zijn waarop ze een streep zette onder het verkiezingsdebacle, de Maybot resette en haar gammele premierschap nieuw leven inblies,’ schrijft Jason Beattie in The Mirror. ‘In plaats daarvan zal de speech worden herinnerd als een jammerlijk spektakel van een premier die krassend op het podium stond.’

May beloofde in de speech onder meer nieuwe woningen en een maximumprijs voor energie. Zelf kon ze de humor van het voorval wel inzien; na afloop twitterde ze een foto van Strepsils en hoestdrank.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.